Hírek Szentes

Biztonságpolitikus az aktuális kérdésekről

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szeptember 21-én Fábiánsebetényben sajtótájékoztatót tartott, melynek témái a Nemzeti Konzultáció és a biztonságpolitika aktuális kérdései voltak.

Farkas Sándor elmondta, hogy a FIDESZ frakcióülésén megfogalmazódott az a kérés, hogy Nemzeti Konzultációt indítson Magyarország Kormánya azért, hogy minél nagyobb támogatással tudjon a kormány a brüsszeli, Európa jövőjével kapcsolatos döntésekben állást foglalni. – Szeretnénk, ha egy olyan komoly háttere lenne ezekben a kérdésekben a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, amely ezeken a tárgyalásokon visszavonhatatlan eredményt is tud majd produkálni.

Magyarország biztonságának, kultúrájának a megőrzése a legfontosabb, Európán belül is – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy ezért tájékoztatták az aktuális helyzetről a térség polgármestereit is.

Nógrádi György elmondta: Jelenleg három globális játékos van, az Amerikai Egyesült Államok és messze lemaradva Kína és Oroszország, és mindegyiknek megvan a stratégiai előnye és hátránya. Európa hosszú ideje teret veszít. 2015-ig minden évben négyszer annyi ember jött be Európába, mint a megelőző évben, ez 2015-ben tetőzött.

A biztonságpolitikus kiemelte: A migránsok a világon négy helyre szeretnének eljutni. Az egyik Ausztrália, ahol olyan kő kemény feltételeket szabtak, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Közölték, hogy nincs szükségük migránsokra, s olyan célterületre küldték őket, ahol az élet és a kulturális feltételek nem jók.

A második célterület a gazdag arab országok, szunnita országok, ezek egyetlen politikai migránst sem fogadnak be. A politikai menekült kifejezést nem tudják értelmezni. Az USA 2011. szeptember 11. után azt mondta, hogy számára a biztonság kérdése fontosabb, mint a szabadságjogok.

Amerikában Obama alatt az éves kvóta százezer fős volt, Trump ötvenezer főre csökkentette, s a bevándorlók döntő többsége Közép-, és Dél-Amerikából érkező spanyol ajkú menekült. A negyedik célterület Európa, ahova 2015-ben ismeretlen számú migráns jött be. Németország alapkoncepciója pedig az, hogy neki pótlólagos munkaerőre van szüksége.

Korábban a német vállalatok és a kormány emberei elmentek Európa szegényebb részeibe, s összeszedték a munkaerőt. Most a helyzet fordított a beérkező migránsoknak nincsenek papírjai, a nevük sem tudható biztosan, s egyre nagyobb részük analfabéta, szakmai végzettségük pedig nincs.

Nógrádi György hangsúlyozta: Most először mondták ki a németek, hogy a migránsok eltartása többe kerül, mint amennyi hasznot potenciálisan hoznak. Ott tartunk, hogy Németországban jelenleg 226 500 főnek érvényes kiutasítása van.

(-)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?