Kiemelt hírek Szentes

Borítékolható szerelem – borítékolható siker

A Tóth József Színházban november 6-án Borítékolható szerelem címmel – Náray Erika és Nyári Krisztián zenés irodalmi estjét láthatta a közönség.
Az írás elején szeretném tisztázni a címét: biztos a szerelem, ha képesek vagyunk arra, hogy távolból is szeressünk valakit, várjunk is rá, sőt még írjunk is neki esetenként jól megszerkesztetett levelet is.
Nem marad el a színházi siker, ha a színpadon egy olyan színész- énekesnő szerepel, mint Náray Erika, akinek az életében mindig összeforrt a színház és a zene világa, már két önálló musical lemeze is megjelent.
Vele együtt van a színpadon Nyáry Krisztián író és kiváló irodalomtörténész, aki az elmúlt években kiadott köteteivel belopta magát az olvasók szívébe.
Az előadásban Nyáry Krisztián és Náray Erika híres párok levelezéséből szemezget (Nyáry Krisztián „Írjál és szeressél” című könyvében megjelent 125, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb szerelmes leveleiből válogatva) – megtűzdelve oda illő, korabeli dalokkal és nagyon kellemes élőzenei kísérettel.
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, emberek hangszerrel, álló emberek és belső tér
Ezen az estén többek között Móricz Zsigmond és Simonyi Mária, Örkény István és Nagy Angéla, Karinthy Frigyes és Gordon Ibi, illetve az író felesége, Böhm Aranka levelezése került fókuszba. Az is „kiderült” az előadás során, hogy bár Karinthy állítólag mindig próbált menekülni harsány és indulatos felesége elől, azért leveleikből kiderül, hogy maximálisan elismerték egymást, sőt mint a groteszk tréfák kedvelői és űzői, mindvégig afféle cinkostársak is voltak.
Továbbá azt is megtudtuk, hogy Krúdy Gyuláért rajongtak a nők és a Royal Szállóban lakosztályt bérlő íróhoz szinte özönlöttek a szerelmes levelek; melyek néha minden gátlást nélkülöztek. De Ady Endre és Brüll Adél viharos viszonyára és fájdalmas szakítására is fény derült.
Az őszintesége, szépsége és nyers hétköznapisága miatt ennél is meghatóbb Szerb Antal munkatáborból írt sorait hallani, melyet feleségének, Bálint Klárának címzett: „Mucusom! Egyszer megszabadulok (…) hol a picsába fogunk lakni? Olyan nehéz elképzelni a jövőnket, ha az ember nem tudja, hogy hol képzelje el…”
Az est során az is szóba került, hogy mai életünkre az jellemző, hogy kapcsolatainkban folyamatosan gyors reakcióra, viszontválaszra várunk, holott a levelek és üzenetek értékét régen épp a várakozás, a vágyakozás (is) adta. A másik hiányából fakadó erős érzelmek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Borítékolható szerelem előadás közönsége érdekes, változatos és izgalmas levelezéseknek legyen szem-és fültanúja.
Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást nyújtott az előadás, ráadásul sokkal hétköznapibbá váltak számunkra íróink, költőink, sőt talán újabb műveiket is elővesszük, elolvassuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?