Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Bővül a csongrádi Agrárszakképzési Centrum

Sajtótájékoztatót tartottak Csongrádon a GINOP-6.2.7-20-2021-00028 számú, “Az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpont létrehozása” elnevezésű projekt keretében megvalósuló, az Alföldi Agrár Ágazati Képzőközpont megalapításával és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházás bemutatásával kapcsolatban.
Az eseményen jelenlévő Farkas Sándor agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán kiemelte:
“– Egy ilyen képzőközpont létrehozása új lehetőségeket teremt a régióban az agrárszakképzés területén, a duális képzés hatékonyabb, szervezettebb lesz. A kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett, amelynek a középfokú agrárszakképzés fejlesztése is fontos eleme. Kulcskérdés a korszerű szaktudással bíró szakemberek képzése, hiszen nemzetközi mércével mérve is versenyképes, magas hozzáadott értéket termelő és innovatív mezőgazdaságot és élelmiszeripart kívánunk létrehozni.
Ehhez történelmi lehetőséget kínál a kormányzat döntése, miszerint az uniós jog által maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési források mellé. A 2021 és 2027 közötti időszakban a Közös Agrárprogram egyes pillére keretében 3400 milliárd forint, a kettes pillére tekintetében 4265 milliárd forintot fordítunk a magyar mezőgazdaság és a vidéki települések fejlesztésére, amely az előző hét éves forrásnak a több mint a háromszorosa. Ez olyan mozgásteret enged a magyar agrárpolitika és vidékfejlesztés számára, amely korábban elképzelhetetlen mértékű volt. Ennek egyik fontos állomása lesz ez a szakképzési központ is” – mondta.
Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy a fejlesztés során nemcsak felújítják, de bővítik is a Kis-Tisza utcai épületet, valamint modernizálják a hozzájuk csatlakozó infrastruktúrát is. Az új képzőközpontban egy nagy és egy kisebb oktatótermet alakítanak ki, emellett szerverszoba, irodák és irattár is helyet kap a közlekedő folyosó, kommunális helyiségek, valamint az akadálymentes feljáró és akadálymentes WC mellett. A felújítás során az alapzattól a tetőig megújul az épület gépészete és villamoshálózata is. Az új oktatóbázison a középfokú agrárképzés digitalizációját és innovációját szolgáló eszközöket is beszereznek majd.
Egyébként valamivel több mint 205 millió forintos állami támogatással készül az Alföldi Agrárágazati Képzőközpont Csongrádon. Az április végéig elkészülő oktatási centrumban a jövő generáció agrár- és élelmiszeripari szakembereit képzik majd olyan körülmények között, amelyek a valós munkaerőpiaci igények kiszolgálására készítik fel őket.

Vélemény, hozzászólás?