Hírek Kiemelt hírek Szentes

Brusznyai Árpádra emlékeztek

A szentesi Szent Anna templomban január 7-én diákmise keretén belül emlékeztek Dr. Brusznyai Árpád halálának 60. évfordulójára. A Dr. Gruber László plébános az általa vezetett misét érte ajánlotta fel.

Az istentiszteleten jelen voltak Brusznyai Árpád leszármazottai is, unokája és dédunokái. A misét követően megkoszorúzták a Horváth Mihály Gimnázium homlokzati falán elhelyezett Brusznyai emléktáblát.

Brusznyai Árpád 1924-ben Derekegyházon született, azonban  életének  legfontosabb periódusa a Bakony tövében elterülő Veszprém városához kötődik. Brusznyai a Horváth Mihály Gimnáziumba járt, tehetséges diák  volt, a tanulmányi és sportéletben is kiemelkedőt alkotott.

Ezt az életvitelét folytatva sikeresen felvételizett a budapesti tudományegyetem bölcsészettudományi karára, a híres Eötvös Kollégium tagja lett. Bécsi ösztöndíjas tanulmányai után 1949-ben diplomázott magyar-görög-történelem szakos tanárként.

Tanári pályája során tanársegédi állást kapott az ELTE-n, apja korábbi tevékenysége miatt azonban mégis elbocsájtották. Ezután Vácott lett kántor a székesegyházban. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Honti Ilonát is. Közös életüket Veszprémben folytatták, Brusznyai a Lovassy László Gimnáziumban kapott állást, ahol a pezsgő szellemi élet az ő nevéhez fűződik. Énekkart vezetett és irodalmi kört szervezett.

Az 1956-os forradalomban a Veszprém megyei Forradalmi Nemzeti Tanács elnökhelyettese, majd elnöke volt. A szabadságharc bukása után a szovjet csapatok elfogták Brusznyait és a Szovjetunióba hurcolták, ahonnan decemberben térhetett haza. Nem kellett sokáig várni, hogy Brusznyait és több társát is bíróság elé állítsák.

Brusznyait 1958. január 9-én hajnalban végezték ki, mindössze 34 éves volt.

Képgaléria (fotók: Czakó Erika)

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?