Kiemelt hírek Szentes

Büszkeség a Helóta Biokertnek, és Szentesnek is

A kenyér világnapján, október 16-án az MTI a szentesi Helóta Biokertben fotózott le egy kenyérkészítési folyamatot. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét.

A jeles napon (is) Zaka Dominika kenyértésztát tesz a szakajtóba Szentesen álló jurtájában a kenyér világnapján. A fiatal nő párjával, Szabó Csabával bio lisztekből kovászos kelesztésű kenyereket süt saját maguk és barátaik számára.

Természetesen az év más napjain is saját sütésű kenyeret eszik a család, továbbá alkalmanként a helyi Garaboly Gasztro és Kézműves Piacon is kínálják a látványos és ízletes kenyeret. Így lesz ez most, október 19-én is, a Művészetek Házában.

Már mások is felfigyeltek „termékükre”: augusztus 20-án a Péter-Pál Polgárházban a Koszta József Múzeum kenyérszentelési ünnepségén a Biokert kenyerét szentelte meg Zsadányi József plébános, és kóstolták meg a jelenlévők.

És milyen a jó kenyér?
Jó kenyérnek azt tartjuk, ami kovásszal készül, domború, a héja keményen ropogós, a színe aranybarnába hajló, de nem fekete, égett.

Fotók: Ujvári Sándor

Vélemény, hozzászólás?