Csongrád Hírek Kiemelt hírek

(Cs)alagút

könyvbemutató

(Cs)alagút címmel Góg János Juhász Gyula-díjas író, költő 20. kötetét mutatták be a Csongrád Galéria kiállítótermében. Mintegy 70 érdeklődő gyűlt össze, amely még nagyvárosi viszonylatban is szép szám, a város irodalom- és művészetkedvelői érdeklődve hallgatták a beszélgetést az alkotóval, aki a könyv kapcsán régi emlékeket is felidézett.

Góg János a csongrádi irodalmi élet egyik meghatározó alakja, elnöke a Faludy György Irodalmi Műhelynek, de nemcsak ír, kivette részét a városi színjátszásból is, alapítója és vezetője volt az Alföld Néptáncegyüttesnek is. Kecskés László nyugalmazott könyvtárossal ezeket az időszakokat is felidézték egy-egy a kötetben található írás kapcsán. Az alkotót, a (Cs)alagút címmel most megjelent könyvéről kérdeztük:

Mennyire érzi magát termékeny írónak, költőnek?

Nem különösebben, sokkal többet is tudnék írni és írhatnék is, mert rengeteg témám, elképzelésem van, de a saját magam által vállalt feladatok annyira lekötnek, hogy kevés idő jut az írásra.

Mi ihleti meg?

Szinte minden, a leginkább szerelmes verseket szeretek írni, mert olyankor az ember lelke egy kicsit felszabadul. Általában azonban többnyire közéleti verseket írok, mert nagyon nehezen tudom megemészteni, ha úgy történnek a dolgok, ahogy meglátásom szerint nem jónak tűnik. Természetesen szépirodalmi eszközökkel, megpróbálom az állításaimat érvekkel alátámasztani. De meggyőzhető vagyok, észérvekkel.

Hogyan állt össze a mostani kötet?

Egy hosszabb időszakot ölel fel, 4-5 év termése, amelyben vannak kritikai publicisztikák, elsősorban tárcák, de vannak benne olyan szépirodalmi eszközökkel megírt dolgok is, amelyek hozzátartoznak az életükhöz: képzőművészeti kiállítások megnyitói, ünnepi alkalmak beszédei, van benne egy-két polémia, amiről az ember gondolkodik, pl. a globalizmusról, és vannak benne írások, amelyek olyan érzésekhez kapcsolódnak, mint amikor elvesztünk valakit. Ilyen Posta István tanár úr vagy dr. Varga Dudás Klára temetésére írt emlékbeszédem. Ezeknek az írásoknak egy része már megjelent felvételen, vagy az interneten vagy éppen a Föveny című kiadványban, és sokan megkerestek, volt, aki vitatkozott, volt, aki helyeselt, elindult egy egészséges párbeszéd. Úgy gondolom, hogy van igény gondolatébresztő írásokra, mint amilyenek most megjelentek.

könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
könyvbemutató
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?