Kiemelt hírek Szentes

Csallány Gábor óta szerencsés a szentesi múzeum-ügy

Dr. Szalontai Csaba: Hát atyámfia a múzeum nem komédia című könyvéről beszélgetett október 20-án a helyi színház egyik termében a szerző, dr. Vörös Gabriella, ny. egyetemi docens, a Koszta József Múzeum egykori igazgatója és Vágvölgyi Zoltán helytörténész, a Városi Könyvtár munkatársa.
150 évvel ezelőtt született Csallány Gábor, a szentesi múzeum alapítója. A jeles évforduló alkalmából – Szentes város támogatásával – 2021 májusában jelent meg az emlékkötet, a pandémia miatt húzódott el a szentesi könyvbemutató. (Az akkor megjelent cikkünk linkje: https://www.hir45.hu/konyv-jelent-meg-a-szentesi-muzeum…/ )
A szerző arról beszélt, hogy 30 éven keresztül kutatta a szentesi múzeum történetét, és a feltárt dokumentumokat rendezte egy kötetbe a szerkesztője segítségével. Összefoglalóan a könyv tartalma: a szentesi múzeum történetének első 70 éve a korabeli sajtó alapján.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „OPITZ SZA ONTAI CSABA rténetének”
Az 533 oldalnyi újságcikk mellett 186 fotó és rajz jeleníti meg a múzeum 70 évnyi történetét. A kötet végén a név- és tárgymutatóban pedig százával olvashatjuk azoknak a szentesi és Szentes környéki embereknek a nevét, akik adományaikkal hozzájárultak a múzeum gyűjtemény gyarapodásához és a múzeum működéséhez.
Dr. Szalontai Csaba kijelentette: Szentes szerencsés, hogy nagyon sok jó, „megszállott” múzeum igazgatója volt, ez hozzájárult a gyűjtemény folyamatos fejlődéséhez, népszerűsítéséhez.
Dr. Vörös Gabriella a múzeum alapításáról, a kezdeti időszakban folyó munkáról, valamint a könyv értékeiről információ-dús tájékoztatást.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér
Vágvölgyi Zoltán Csallány Gáborról, családjáról beszélt, néhány anekdotával fűszerezve mondandóját.
A beszélgetésen jelen volt Nádai Csilla, Csallány Gábor unokája is, aki beszámolt arról, hogy jelenleg saját otthonában van az eredetileg Tamásiban, a szülőház falán elhelyezett Csallány emléktábla, reméli, hogy minél hamarabb visszakerülhet az eredeti helyére. (A visszás helyzet oka: ingatlantulajdonos váltás.)

Vélemény, hozzászólás?