Sport Szentes

Csodás könyv a szentesi póló történetéről

A szentesi vízilabdasport története – ezzel a tárgyszerű címmel adta közre a két szerző, Bíró Dániel és Kádár József (saját kiadásban) a kötetet.

Bundameccsek, elcsalt mérkőzések, belső viszálykodások, újfajta edzésmódszerek bevezetése, a vízforgató berendezés hibája miatti kórházi kezelés – csak néhány elem, amiről szó esik a több mint 300 oldalas, kötetben.

Az elejétől a végéig konkrét, megnevezett személyek sorsán keresztül figyelhetjük a szentesi póló kacskaringós útjának alakulását, a kötet végén pedig külön szócikket is kapnak a sportág legkiemelkedőbb helyi személyiségei.

A kiadvány hihetetlenül sok fotót, csapatképet tartalmaz, nem sok olyan család élhet Szentesen, amelynek tagjai ne fedezhetnének fel ismerőst  az önmagában is rendkívül érdekes és tartalmas képmellékletben. Az első fotó 1932-es keltezésű, de nagyjából az 1960-as évektől számítva szinte minden csapat “megörökíttetett”, s a képek alatt teljes névsor segíti a tájékozódást – méltatja a könyvet a vlv.hu.

Aki nem szentesi, annak is izgalmas, szórakoztató olvasmány ez a könyv, egy kicsit a magyar vízilabdasport története (szabályváltozások, szövetségi és bíráskodási anomáliák stb.).

A kötet végén valamennyi, az első osztályban valaha szerepelt szentesi játékos neve, mérkőzés- és gólszáma olvasható az OB I-es örökranglistában az 1948-tól 2023 júniusáig terjedő időszakból.

 

A könyvet kizárólag Szentesen, a Babilon Könyvesházban lehet megvásárolni vagy megrendelni. (babilonkonyv@gmail.com)

Egy sztori

… A csongrádi El Classico a második negyed derekán eldőlni látszik, 0-3-ra vezet a megyeszékhely csapata, és olyan simának tűnik az egész, mintha csak gyalulnának a szegediek. Egy varázsütésre Somogyi Balázsék megrázzák magukat, négy góllal válaszolnak. Horváth Tamás a kapuban a régi időket megidézve sziporkázik. Az ádáz csata utolsó támadásánál, 5-5-ös állásnál emberelőnybe kerülnek a hazaiak, két másodperccel a a lefújás előtt a kapu elé lecsorgó labdát Pellei Kristóf bepaskolja a hálóba, a játékvezető azonban támadó hibát fúj, mondván két méteren belül volt a szentesi játékos, azt azonban figyelmen kívül hagyja, hogy a szegediek kispadjánál ágaskodó, két métert jelző piros bója három méterre van az alapvonaltól…

Vélemény, hozzászólás?