Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Csongrád brandje a kultúra lehet

Január 22. a Magyar Kultúra Napja. Csongrádon elmaradhatatlan ünnepnap ez, hiszen a város egyik meghatározó sarokpontja a kultúra. Legyen az képzőművészet, zene, színjátszás, irodalom, népművészet, néptánc – Csongrád minden téren fel tud mutatni értéket. Ez az alföldi kisváros olyan kulturális életet mondhat magáénak, amilyenre jóval nagyobb települések is büszkék lehetnének.

 

navigate_before
navigate_next
  1. január 22-én tisztázta le Csekén Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, nemzeti identitásunk egyik jelképe ezen a napon született meg. 1989 óta ezen a napon a Magyar Kultúra napját is ünnepeljük.

Bedő Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Csongrád nemcsak egy kultúrát befogadó, de a kultúrát alkotó és egyben nevelő közösség is. A kultúra pénzben ki nem fejezhető érték, az ember szellemi fejlődése. Megmutatja, kik vagyunk és az utókor megismerheti, kik voltunk. Csongrád szinte erőn felül működteti kulturális intézményeit. Pályázati támogatásból szeretnék felújítani az Alkotóházat, elkészülhet egy kiállítótér. A sokszínű kultúra Csongrád brandje lehet, ezzel tűnhet ki a hasonló méretű vagy még nagyobb városok közül is.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából polgármesteri dicséretet kapott Brindza Lászlóné. Julika néni 1999 óta dolgozik a múzeum munkatársaként a Tájházban. Belvárosi lakosként élő történelemként tudja bemutatni a Tájházat, az akkori életet a látogatók számára. Sok visszajáró vendége van, a látogatók fogadása mellett a ház karbantartását és a kert gondozását is ő végzi.

Csongrád Város kulturális életében végzett kiemelkedő munkájáért polgármesteri dicséretben részesült dr. Hörömpöliné Víkor Katalin, aki 33 éve kezdte a munkáját népművelőként a Művelődési Központban. Eleinte a gyermekprogramok szervezése tartozott hozzá, majd folyamatosan bővült feladatköre. A 80-as évek végén részt vett a Csongrádi Amatőr Filmklub munkájában is, 1992-ben az utolsó Mosolygó Kamera Amatőrfilm és Videoszemle egyik szervezője volt. 1998-tól igazgató helyettesi megbízást kapott az intézményben, majd 2008-tól megbízott igazgató, 2009 februárjától az intézmény 2011-es átszervezéséig a Művelődési Központ és Városi Galéria igazgatója volt. Számos új rendezvénnyel gyarapodott ebben az időszakban Csongrád kulturális élete. 2011-től 2015-ig a közművelődésért felelős szakmai vezetőként dolgozott a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft.-ben, majd az újjáalakult Művelődési Központ és Városi Galériában, melynek jelenleg igazgatóhelyettese. Jelentős szerepet vállalt 2016-ban a „Minősített Közművelődési Intézmény Cím” pályázat előkészítésében, melyet a Művelődési Központ meg is nyert.

Hörömpöliné Víkor Katalin a városi ünnepségek, megemlékezések szervezője, levezetője, számtalan kulturális rendezvénysorozat gondozója. Kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, a városban élő, dolgozó művészekkel, művészeti csoportokkal. több mint 3 évtizedes, közművelődésben eltöltött munkáját ismerték most el a polgármesteri dicsérettel.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából adják át Csongrádon a Kultúra Mecénása díjat, melyet 2003-ban alapított a Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával a Művelődési Központ és Városi Galéria azzal a szándékkal, hogy megköszönje, elismerje mibdazt a támogatást, amelyet rendezvényei és egész éves kulturális munkája során szervezetektől, vállalkozóktól kap. A díj Dudás Sándor szobrászművész alkotása, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is Bedő Tamás polgármester adott át két támogatónak.

Elsőként a Sade Magyarország Mélyépítő Kft.-nek, amelynek képviselője nem tudott jelen lenni az ünnepségen. 1995-ös megalakulása óta a Sade Magyarország Mélyépítő Kft. a közműhálózatok és kapcsolódó műtárgyak tervezése, kivitelezése, rekonstrukciója és karbantartása terén tevékenykedik. A társaság jelentős anyagi támogatást nyújtott a XX. Csongrádi Borfesztivál megrendezésekor.

Szintén a Kultúra Mecénása díjat kapta a Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vezetése, pedagógusai és diákjai. Az iskola hosszú évek óta segíti a Művelődési Központ munkáját és ezáltal a város kulturális életét. Önzetlenül szállítanak, építenek, faanyagot adnak, legyen szó betlehemről, borfesztiválról, állatsimogatóról vagy karácsonyi vásáról. A régóta tartó önzetlen segítséget köszönték most meg a Kultúra Mecénása díjjal, melyet Vári László, az iskola igazgatója vett át.

Az ünnepélyes pillanatok után fiatal művészek mutatkoztak be a programban. A 2018-as Magyar Kultúra Napjának mottója a Kötődések. Azokat a csongrádi fiatalokat hívták haza, akik a zene, a képző- és iparművészet területén alkotnak. Egy részük még tanulmányaikat folytatja, de többen már végzett művészek, de ezer szállal kötődnek szülővárosukhoz.

Elsőként Dani Imre zongoraművész mutatkozott be. Csongrádon kezdte zenei tanulmányait Kocsis Csabánál, majd Szentesen folytatta Nagy Jánosnál. 2006-tól a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább, Radványi Mária növendékeként. 2010-ben felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol zongorát Szokolay Balázsnál és Kemenes Andrásnál, míg kamarazenét Gulyás Mártánál, Csalog Gábornál és Wagner Ritánál tanult. Tanulóévei alatt számos eredményt ért el: 2011-ben elnyerte a Yamaha ösztöndíjat, 2014-ben pedig első helyezettként végzett a XXI. Nemzetközi Johannes Brahms Versenyen Pörtschachban. Ugyanebben az évben négy hallgatótársával megalakította a Weiner Ensemble kamarazenei formációt, mely szokatlan hangszerelésével, és különleges műsorválasztásaival hívta fel magára a figyelmet, és amely a 2016 augusztusában megrendezett Orlando Nemzetközi Kamarazenei Versenyen harmadik helyezést ért el. Dani Imre 2015-ben fejezte be mesterképzését, sikerei azóta is gyarapodnak, hiszen 2016-ban első díjat nyert a római XXVI. Nemzetközi Chopin Versenyen.

A fiatal zongoraművész után Szabó Sárát és Papp Juditot, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar fuvola tanári szakos hallgatóit hallhatta a közönség. két éve lépnek fel rendszeresen együtt. Részt vettek mesterkurzusokon. A csongrádi közönségnek barokk műveket játszottak.

Vélemény, hozzászólás?