Kiemelt hírek Térség

Csongrád megyei vezetők főhajtása a Vesztőhelyen – Aradon

A 13 vértanú tábornok aradi vesztőhelyénél rótta le ma kegyeletét a dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

A nemzeti gyásznapon a megye vezető tisztségviselői a kivégzés helyínén felállított obeliszknél helyezték el az emlékezés virágait Csongrád megye képviseletében. Az emlékmű 1974. október 6-a óta a mártírok sírboltja is egyben: ekkor, a kivégzés 125. évfordulóján helyezték el a főtisztek Arad megyében fellelt hamvait kis koporsókban a gránitoszlop alatti mesterséges domb földjébe. A vesztőhely éppen ezért egyfajta zarándokhely is, a Kárpát-medence területéről sok százan látogatják minden évben.

A megemlékezést a hagyományoknak megfelelően idén is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szervezte. A Himnusz eléneklése és egyházi tiszteletadás után ezúttal is számos magyarországi és romániai szervezet nevében helyeztek el koszorút – elsőként a vértanúk leszármazottai. Az emlékezők között több csoport magyarországi fiatal is volt. Kerékpárral érkeztek középiskolások például Hódmezővásárhelyről és Kecskemétről, de koszorúztak a recski 56-os Szabadságharcos lovagrend apródjai is.

A Csongrád megyei kormánymegbízott és a megyei elnök a megemlékezés végén rövid beszélgetést folytatott Faragó Péterrel, az RMDSZ parlamenti képviselőjével, az Arad Megyei Szervezet elnökével valamint Bognár Levente alpolgármesterrel.

(Csm-i KH)

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?