Csongrád Kiemelt hírek

Csongrádi-szentesi tűzoltó elismerése

A Magyar Tűzoltó Szövetség Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakettjét vehette át a közelmúltban a csongrádi Sáfrány Péter ny. tű. százados. Az elismerést a tűzvédelmi oktatás-nevelés területén huzamos időn át kifejtett, kiemelkedő pedagógiai és szakmai munkájáért vehette át.

Sáfrány Péter 1982-ben szerelt fel a szentesi tűzoltóságra, vonulós tűzoltóként kezdte meg szolgálatát. Éveken át tűzeseteknél avatkozott be, számos balesetnél mentett. Sok tragédiával szembesült, de egy lakástűzről készült fotó nagy hatással volt rá.

A fényképen egy összeégett kisgyermek holtteste volt látható. Ekkor határozta el, hogy saját tudását és tapasztalatait felhasználva mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen tragédiákat.

Sáfrány Péter ny. tűzoltó százados általános iskolás tanulóknak szóló, tűzvédelmi ismereti témájú könyvek szerzője, (Tűzvédelmi ismeretek 3. osztály, Tűzvédelem 3-4. osztály, Tűzvédelem 6-16 éves gyerekeknek, Tűzpróba tréningek, tesztek tizenéveseknek stb.) és taneszközök fejlesztője, továbbá számos publikációja jelent meg a tűzvédelmi nevelés területén.

Ez az értékközvetítő és közösségfejlesztő tevékenység napjainkban is szolgálhatja a felkészítő munkát, a fiatalok közösségi szolgálatba történő bevonását. A tananyagok írásán, a megfelelő tanítási módszerek kidolgozásán a mai napig dolgozik.

Forrás: Csm-i Katasztrófavédelem

 

 

Vélemény, hozzászólás?