Csongrád Hírek

Csongrádon találkoztak a DJP Megyei Mentorok

Bemutatták a Digitális Jólét Program Hálózatot Csongrádon

„Dolgozatírással” zárult a Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat Csongrád Megyei Mentorok február 28-i találkozója és tapasztalatcseréje a városi díszteremben. A kvízjátékban a DJP Hálózattal kapcsolatos kérdésekre volt lehetőségük választ adni a résztvevőknek.

 

 

Fodor Tibor, a DJP Megyei Mentora főszervezőként köszöntötte az egybegyűlteket, akikhez elsőként Cseri Gábor alpolgármester szólt. Kifejtette véleményét a digitális írástudás fontosságáról, valamint, hogy a város mit tesz ennek elterjedésére. Helyi intézményekben már évek óta kimondottan időseknek indítanak informatikai tanfolyamokat Fábián György képviselő Úr szervezésében.

– Hivatalosan is kijelenthetjük, Csongrád megyében is elindult a Digitális Jólét Program – mutatott rá Prorok Mihály, a DJP Regionális Mentora. Hozzátette, nemcsak, hogy új fogalmakat kell most elsajátítaniuk, olyanokat, mint Digitális Jólét Program, Digitális Jólét Program Hálózat, hanem a kifejezésekhez kötődő új dolgokat is, mondhatnánk, fel kell ébreszteniük a Hálózatot. Kifejtette, egy 2017-ben végzett kutatás szerint 2,1 millióra tehető azon 18 év feletti magyar lakosok száma, akik egyáltalán nem használják az internetet, ami eléggé sokkoló. Épp emiatt a Mentoroknak stratégiai szerepük lesz a program megismertetésében, ők lesznek a Hálózat élő láncszemei.

Ezután Illés Péter a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum igazgatója előadásában beszámolt a könyvtár által tartott digitális kompetencia fejlesztő képzésekről, ezek sikerességéről és tanulságáról.

A Digitális Jólét Koordinációs Központról Damsa Andrei szakmai koordinátor tartott előadást, valamint Bozsoki Dániel, a DJKK idősügyi hálózati vezetője saját szakterületéről, Torma Balázs a közösségi internet hozzáférési pontjainak fejlesztésére vonatkozó GINOP-projektről értekezett. A részvevők a Mentorokat érintő leggyakoribb problémákat is megvitathatták Prorok Mihály és Fodor Tibor moderálásával.

Zárszóként: A 21. században a digitalizáció, a sikeresség és a gyarapodás egyik legfőbb eszköze. A program célja az, hogy az aktív nyugdíjasok is részesei lehessenek a világháló előnyeinek és a digitális átalakulásnak, biztonságosan léphessenek rá erre a világsztrádára, akik nem tanultak bele ebbe a világba és ilyen tekintetben a leghátrányosabb helyzetben vannak. Ebben a programban fontos szerepük lesz a Digitális Jólét Program Mentoroknak, hogy számukra érthetően adják át tudásukat, ismereteiket.

Vélemény, hozzászólás?