Kiemelt hírek Szentes

Defibrillátor a Szentes Járási Hivatalban (is)

A Csongrád Megyei Kormányhivatal az SZTE Sürgősségi Betegellátó Osztályával együttműködésben még 2016-ban készítette el, illetve a kormányhivatal a weboldalán tette közzé a megyében található félautomata defibrillátor berendezéseket tartalmazó térképet.

Ez önkéntes regisztrációval zajlott, a térkép jelenleg is megtalálható a csmkh.hu oldalon. A megyében 72 újraélesztő készüléket lehet így beazonosítani, hogy hol találhatóak.

Ez a szám most kilenccel bővül, miután a kormányhivatalnak fontos a társadalmi szerepvállalás, félautomata defibrillátorokat szerzett be, melyeket folyamatosan helyeznek ki a kormányablakokba, a szentesibe már kikerült.

Miért fontos mindez? Hazánkban évente közel 30 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, ez naponta 60-70 embert jelent. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesznek rosszul, újraélesztésükre az első 5 percben van a legnagyobb esély. Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, a hamar megkezdett újraélesztés, illetve a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelentheti.

Természetesen az is fontos, hogy a kormányablakokban a kollégák tudják és merjék is használni a készüléket. Oktatáson vettek, vesznek részt, melyet a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvosok tartanak. Miután az újraélesztő készülékek félautomaták, így estleges használatukkor gyakorlatilag az utasításaikat kell követni. A gyakorlati képzésben inkább az a fontos, hogy a kollégák felismerjék, mikor kell használni a defibrillátort.

Eddig a megyében összesen közel 40 kolléga vett részt az oktatásban, de folyamatosan zajlik a képzés, szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának. Itt, Szentesen 3 munkatárs van túl a képzésen. A tanfolyam elvégzése nagyon hasznos volt. Egy életmentésben gyakorlattal rendelkező orvostól tanulhattuk meg azt a néhány fontos szabályt, amelyek betartásával éltet menthetünk. A hirtelen szívhalál esetén ugyanis minden másodperc számít.

A szentesi kormányablakban havonta 3-4000 és évente több mint 40.000 ügyfél fordul meg, ezért is fontos a segítségnyújtás.

A kép jobb felső sarkában látható a jelzés, hogy ebben a kormányablakban van defibrillátor .

 

(CSMKH Szentes Járási Hivatal)

 

Vélemény, hozzászólás?