Kiemelt hírek Térség

Doberdón zárta emlékezéseit Csongrád megye

Az emlékezés közös felelősség és kötelesség – Doberdón zárta a Nagy Háború centenáriuma alkalmából rendezett programokat Csongrád megye.

Száz éve ért véget a nagy háború. Az évforduló kapcsán szervezett megemlékezés-sorozatát a Doberdó fennsíkon, San Martino del Carso településen zárta a szegedi Meritum Egyesület és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Itt harcolt és adta életét az akkori közös haza, az Osztrák-Magyar Monarchia védelmében a legtöbb Csongrád megyei katona. Tiszteletükre fát ültettek, újabb információs táblákat helyeztek el a hőstettek helyszínén, majd bemutatták Boros István katonanaplójának olasz nyelvű kiadását és koszorúzással adóztak az áldozatok emlékének. A programon részt vett dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja és Marco Vittori, Sagrado polgármestere is.

„Az olasz hadszíntér az egyik legmegrázóbb kifejezője a háború értelmetlenségének – nemcsak az áldozatok száma miatt, hanem azért is, mert szövetségesekből ellenfelekké lettünk a háború alatt. Ma pedig – hála az itt élőknek és magyar barátainknak – együtt ápoljuk az elvesztett honfitársaink emlékét. Mert mindegy melyik oldalon harcolt a katona, ha elesett, az ő családja, az ő közössége, az ő nemzete szenvedte meg hiányát.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Juhász Tünde a Magyarok a Doberdón címmel rendezett megemlékezést a San Martinói Nagy Háború Múzeuma épülete előtt.

Mint elhangzott, a tíz-tizenöt kilométeres, köves fennsík az egyik legvéresebb pontja volt az olasz front — isonzói szakaszának. Az I. világháborúban a terület védelmében nyolc magyar ezred, köztük a császári és királyi szegedi 46-os gyalogezred vívta harcát a legnehezebb körülmények között. A magyar és az ellenséges olasz csapatok sok ezer elesett katonája a környék temetőiben alussza örök álmát.

Az esemény részeként dr. Juhász Tünde és Marco Vittori, Sagrado polgármestere közösen koszorút helyezett el a legendás San Michele hegy tetején található közös, olasz-magyar emlékműnél, majd megtekintették a Nagy Háború ottani eseményeinek emléket állító interaktív kiállítást is.

forrás: Csmi KH.

Vélemény, hozzászólás?