Hírek Kiemelt hírek Szentes

A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeztek Szentesen

A Szentesi Önkormányzat és a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a doni áttörés 75. évfordulójára január 12-én közös megemlékezést tartott a Széchenyi liget bejáratánál található II. Világháborús Emlékműnél.

1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a 2. hadseregben a Don partján. A 75 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás miatt több mint százezer magyar katona nem tért haza szeretteihez.

Az országban elsőként Szentes emelt nyilvános emlékművet a II. világháború áldozatainak. Az emlékművet dr. Szűrös Mátyás, akkori köztársasági elnök avatta fel 1989. november elsején. Az emlékmű Máté István, csongrádi szobrászművész alkotása.

 

 

Az emlékműn közel 700 személy adatai olvashatók, akik szentesi születésű, vagy szentesi lakosok voltak, vagy a Szentes környéki harcokban estek el a második világháború során, illetve a háború következményeként vesztették életüket.

Az emlékműnél mécsest helyeztek el a szentesi önkormányzat, a Szentes Járási Hivatal, a fegyveres testületek, a pártok és a civil szervezetek vezető képviselői.

(Még több kép  a facebook oldalunkon.)

 

 

Vélemény, hozzászólás?