Kiemelt hírek Szentes

Dr. Molnár Gyula 1943. január 3. – 2020. június 22.

2020. június 22-én elhunyt dr. Molnár Gyula belgyógyász, igazgató főorvos, a Magyar Vöröskereszt egykori Országos Alelnöke.

A Máramarosszigeten született, Erdélyből 1949-ben települt át, tisztviselő család sarjaként.
A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd (‘osztályidegenként’) egy rövid kitérő után cum laude minősítéssel orvosdoktori oklevelet szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen.

Rendkívül szerteágazó szakmai pályát és életutat futott be. Dolgozott mentőápolóként, Eperjesen körzeti orvosként, a Szentesi Kórház belgyógyászati osztályán, továbbá foglalkozás-egészségügyi (üzemi) orvosként, sportorvosként, és mintegy nyolc éven keresztül a Csongrád Megyei Területi Kórház-Rendelőintézet igazgató főorvosaként.

Gyógyító munkája során szerzett tapasztalatait szakmai folyóiratokban tette közzé. Eljutott külföldi kongresszusokra is, ahol belgyógyászati témájú előadásokat tartott.

Nagyon szerette a sportot. Maga atletizált, eredményes kard-és tőrvívó volt. Később, a munka mellett már az úszást választotta, büszke volt arra, hogy alapító tagja lehetett a „Hajnali Úszók Egyesületének”.

Mindeközben egész életét végig kísérte a vöröskeresztes mozgalomért kifejtett karitatív szemlélete, agilis szervező munkája, kulturális tevékenysége.

A Magyar Vöröskeresztnek 1962 óta volt a tagja. A lakóterületi elnökségtől kezdve, a Szentesi Területi elnöki funkción át a Magyar Vöröskereszt Országos Alelnöke feladatig többféle munkát is vállalt, és magas színvonalon ellátott.

Az országban elsőként ’Együtt a Véradókért – Szentesen’ alapítványt hozott létre, amelynek hozadékát minden esztendőben a kiváló véradók jutalmazására fordítják. A helyi római katolikus egyházzal karöltve a szegények megsegítésére karácsonyi jótékonysági hangversenyeket szervezett. A román forradalom kirobbanásakor segélyküldeményeket indított Aradra, Temesvárra, és öt éven keresztül Erdélybe.

A sokoldalú és szívvel-lélekkel végzett tevékenységét számos elismerés jelzi. Ezek közül itt most megemlítjük, hogy megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, a Magyar Vöröskereszt Érdemérem gyémánt fokozatát, a legmagasabb vöröskeresztes kitüntetést, a Vöröskereszt Csillagrendet.

Magas színvonalú gyógyító munkájának elismeréseként 2005-ben Dr. Bugyi István emlékéremmel tüntetették ki; a karitatív-, közéleti-, szociális- és kulturális tevékenysége elismeréseként 2001-ben Szentes Városért Pro Urbe-díjat kapott.

Boldog családi-, az emberek gyógyításáért áldozott életének 77. évében elhunyt.

Emlékét őrizni fogjuk.

Vélemény, hozzászólás?