Kiemelt hírek Szentes

É S Z R E V E T T E M -a sorok között..

Egyik Olvasónk, a Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 13-ai ülésének előterjesztései közül küldött be egy másolatot, mely szerint az „Interpellációkra válasz (2/5.)” írásos anyagban Dömsödi Mihályné képviselő asszony, a „Damjanich utcai általános iskola udvarán lévő emlékművel kapcsolatban” feltett kérdésére reagáltak az illetékesek. (A fotón.)

Összegezve a válasz lényege: a volt iskola udvarán található Aradi Vértanúk Emlékműve nem képvisel művészeti értéket, ezért annak áthelyezését, megóvását nem javasolja a hivatal műszaki irodájának vezetője és a hivatal főépítésze.

Természetesen az Olvasónk nemtetszését is kifejezte ezzel a „válasszal” kapcsolatban.

Közügy lévén – kivételesen – engedtessék meg a szerkesztőség véleményét is közzétenni.

Az egykori intézmény pontos neve (amikor az emlékművet felavatták): Damjanich János Általános Iskola – később Damjanich János Tagiskola.

Az emlékmű Návai Sándor szobrászművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tagjának alkotása. Interneten bárki utána kereshet a művész gazdag alkotói életrajzának, ezért erről most nem írunk.

Az emlékműről azonban ejtenénk néhány szót.

Az Aradi vértanúk emlékműve hat, a művész által kigondolt, megalkotott formában, és sorrendben leállított faoszlopból áll. Az oszlopok közepén 13 db bronz mécsestartó, és a középen Damjanich János bronz domborműve látható.

1997-ben avatták fel a művész jelenlétében, majd az iskola 2011-es bezárása után az önkormányzat (biztonsági okokból) a domborművet leszereltette. Az iskola az alkotást (más dokumentumaival együtt) a helyi múzeumba, illetve levéltárba adta le.  A hivatal innen azt elvitette, később minden évben ideiglenesen visszaállították, hogy az ünnepi megemlékezéseket megtarthassák.

Egyébként az elmúlt több mint két évtizedben minden esztendőben jól megszervezett, valóban méltóságteljes megemlékezéseket tartottak az emlékműnél, ahol minden alkalommal jelen voltak a város vezetői, a helyi rendvédelmi szervek vezető képviselői.

Meg kellene gondolni, hogy ezt a hagyományt miért is érdemes megszakítani?

Továbbá miért is nincs művészeti értéke?

Az alkotás áthelyezésének szükségességében szerintünk mindenki egyetért. Az lehet polémia tárgya, hogy hová.

(Ismereteink szerint vannak jó és támogatandó javaslatok is.)

Reméljük, hogy egy félrecsúszott értékelés miatt a képviselőtestület nem hagyja félrevezetni magát.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?