Kiemelt hírek Szentes

EFI esték a városi könyvtárban

A Szentesi Egészségfejlesztési Iroda négy előadásból álló sorozatot indított, melyen szakképzett pszichológusok és szakemberek adnak elő gyermekneveléssel kapcsolatos témákban. A programok csütörtöki napokon lesznek a Szentes Városi Könyvtárban.
Az első előadást október 14-én tartották meg. Ekkor Gurdonné Kovács Helga, tanácsadó szakpszichológus, szülő-csecsemő konzulens-jelölt beszélt a szülés utáni hangulati problémákról, a várandósság és a szülés körüli időszak lelki eseményeiről.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló
A szakember szerint nagyon keveset beszélünk erről a témáról, pedig jelentősen befolyásolhatja a későbbi újszülött-édesanya kapcsolatot.
A gyermekáldás – mint tudjuk – alapvetően pozitív dolog, de az ebben az időszakban bekövetkező történések megbeszélését kikerüljük, ez még mindig tabu téma. Ha így alakul, akkor ez esetleg szorongások kialakulásához vezethet az anyukánál.
A várandóság alatt ennek a problémának meg kell oldódni, mert az visszahathat az újszülött gyermekre – mondta a szakpszichológusnő. Gyermekágyi lehangoltság léphet fel, egy felmérés szerint világviszonylatban az anyukák 15 %-nál alakul ki gyermekegyágyi depresszió.
A várandó anyuka környezetének időben fel kell ismerni ezt a jelenséget, és segíteni kell. Ha nem történik meg, az könnyen kapcsolati nehézséget okozhat családon belül.
A sorozat következő előadás november 4-én 18 órakor lesz (szintén) a Városi Könyvtárban.” Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna” – címmel Szabóné Harangozó Andrea szakpszichológus tart előadást.

Vélemény, hozzászólás?