Kiemelt hírek Szentes

Egészségünk – célkeresztben

Dr. Chomiak Waldemar, a szentesi önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának az elnöke május 4-én sajtótájékoztatót tartott a Petőfi Kávéházban, amelynek témája az “ egészség a célkeresztben “ népszerű egészségmegőrző program folytatása városunkban.

A tájékoztatón jelen volt Antal Balázs Tibor, (Fidesz) frakcióvezető  is, aki elmondta, hogy a képviselőtestület erre a munkára 15 millió forintot különített el az idei költségvetésében. Hozzátette: többet nem sikerült erre a feladatra csoportosítani, pedig nagyon fontos az egészségromlás, a betegségek megelőzése, az egészségügyi szűrések kiszélesítése.

 

 

Dr. Chomiak Waldemar először a tapasztalatait mondta el. Az eddigi szűréseket több mint 3000 ember vette igénybe, különösen nagy a fiataloknak adott, ingyenes védőoltás jelentősége és hatása. A bizottság két újabb – ingyenes – védőoltás bevezetését vállalta, ez a 70 év felettieket és a 6 hetes-8 hónap közötti gyermekeket érinti.

 

Az önkormányzati rendelet értelmében a szentesi lakóhellyel rendelkező, vagy a Szentesen életvitel szerűen élő 70 év felettiek május 15-ig igényelhetik a tüdőgyulladás elleni védőoltást. A védőoltást a háziorvosnál kell felíratni, a kérelmet, a receptet és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, vagy annak másolatát a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáján kell leadni – május 15-ig.

A védőoltás (csak) két időpontban lesz:

2018. június 1. (péntek) 10-14 óra között és

  1. június 8. (péntek) 10-14 óra között a Kertvárosi rendelőben. (Szentes, Köztársaság u.27.)

A védőoltást csak TAJ kártya, személyi igazolvány és a recept birtokában lehet felvenni. (Egyébként egy ilyen védőoltás fogyasztói ára: 16 018 Ft. – lenne.)

A másik ingyenes „oltás” a rota vírus elleni védelmet szolgálja, a hat hetes-8 hónapos gyermekek számára. Az oltás felvételére a gyermekorvosnál lehet jelentkezni, majd az általa felírt receptet a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáján kell leadni. Itt nincs határidő, gyakorlatilag folyamatosan igényelheti a szülő, és a gyermekorvos adja be a (tulajdonképpen) cseppeket.

Végezetül az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke megköszönte a háziorvosok és a gyermekorvosok hozzáállását, hiszen ők  térítésmentesen vállalták a feladat megoldását.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?