Kiemelt hírek Szentes

Egy átlagos nap a 15 éves Kiséri rendelőben

Napjainkban, az oktatásügyben nyári szünet van, az emberek nagy része igyekszik szabadságra menni és kikapcsolódni, feltöltődni, ráadásul kánikulai időjárást „élünk meg”. Érdekes lehet ilyenkor egy állatorvosi rendelő egy napja: hányan látogatják, mi történik, mivel foglalkoznak ott.

Képek:

Dobos András egyetem hallgatókkal, akik a szakdolgozatukra készülnek a doktor úrral.
navigate_before
navigate_next

Dr. Dobos András – állatorvos, szemész specialista, c. egyetemi docens Szentesi Kiséri Állatorvosi rendelőjébe látogattunk el augusztus 13-án, ahol igen mozgalmas látvány fogadott. Csak zárójelben: már a fővárosban is van rendelője Dobos doktor úrnak, ahol péntekenként tart un. műtéti napokat.

A fogadótérben főként kutyák és cicák gazdijaikkal együtt várakoztak. Számomra kissé meglepő módon nemcsak helyből, hanem Kecskemétről, Székesfehérvárról, Kolozsvárról (ketten is) jöttek kedvenceiket gyógyíttatni.

Persze mindez nem véletlen, hiszen az éppen 15 évvel ezelőtt alapított szentesi rendelőben a legmagasabb szintű diagnosztikai eszköztárral és műtéti lehetőségekkel várják betegeiket. Olyan diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre (pl.: OCT készülék, szemészeti ultrahang, 820 µm-es szupra szemészeti lézerkészülék stb.), amelyek a szemészeti szűrővizsgálatokhoz, a szemészeti diagnosztikához, szemészeti műtétek elvégzéséhez minden feltételt tudnak biztosítani.

Az egyik várakozó szerint: a beteg állat és a gazdik lelkiállapota is fontos azt itt dolgozók számára, a baj ellenére is egy kis megnyugvást jelentenek – ezért is érdemes idejönni.

Ráadásul ezekben a napokban gyakorlatát tölti a rendelőben négy fiatal: az Erasmus program keretében Nagy Ágnes (Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem), továbbá Rácz Zsanett, Pati Georgina, Máté Marietta – ők a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem hallgatói. Szakdolgozatukra készülnek, többek között „A szemvizsgálat OCT-vel”, „A glaukómáról”, „A kutyák szaruhártya vastagságának vizsgálatáról”, „Progresszív retina atrophyáról” szólnak. (Van, aki két hetet, van, aki két hónapot tölt a tanár úr rendelőjében, volt, aki jelezte, még később is visszatér, hogy újabb információkhoz jusson.)

Itt a szentesi rendelőben ezekhez gyűjtenek elméleti és gyakorlati ismerteket, tapasztalatokat. Konkrétabban: hogyan kell felvenni a kapcsolatot az állattulajdonosokkal, vizsgálatok önálló végzése, műtéteknél asszisztálás. Ha valamilyen problémát a hallgató felvetnek, akkor arra először meg kell keresniük a lehetséges megoldásokat, majd a tanár úr kiegészíti a saját tapasztalataival, és közösen beszélik meg a legoptimálisabb gyógymódot.

Azt is elmondták, hogy azért választották Dr. Dobos András rendelőjét, mert ma Magyarországon szinte egyedülálló és Európában is kiemelkedő minőségű ez a szemészeti rendelő, illetve műtő. Továbbá mint tanár, elmagyarázza és érthetővé teszi, a gyakorlati felével pedig még hatékonyabbá teszi az új ismeretek elsajátítását. Az is szimpatikus, hogy a diákjait bevonja a tanulás folyamatába: először nekik kell utánanézni az ismeretnek, ezt követően pedig ő kiegészíti ezt, ha szükségét látja. „Nem sajnálja tudását átadni”.

Nagyra értékelik ezt a lehetőséget, hogy olyan helyen, illetve konzulensnél készülhetnek fel állatorvosi praxisukra, aki tudományos konferenciákat is szervez. Már ők is pontosan tudták, hogy legközelebb Szentesen, szeptember 14-15-én lesz egy Szemészeti Workshop és a VIII. Szemészeti konferencia.

Beszélgetésünket követően azonnal „munkába álltak”: fogadták, diagnosztizálták a beteg állatokat, elvégeztek kisebb beavatkozásokat, és figyelték a műtőben Dr. Dobos András (és kollégája dr. Fux Attila) kezét, hogy minél többet sajátítsanak el a műtéti gyakorlatból is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?