Kiemelt hírek Szentes

Egy évtizede „érkezett meg” Koszta József

A szentesi Kossuth-díjas festőművész, Koszta József 1949-ben Budapesten halt meg, ott is lett eltemetve. Művészi életútját e helyütt (most) nem méltatjuk, inkább azt emelnénk ki, hogy halála előtt úgy rendelkezett, hogy képeit a szentesi múzeumra hagyja, és ezzel (talán egyértelműen) felvállalta a Kurca-parti települést „otthonának”.

Évtizedekig jeltelen parcellában nyugodott a fővárosi Kerepesi temetőben. A Szentesen tevékenykedő Koszta Klub (TKM szentesi szervezete) néhány tagja – Nagy Zsolt, Lantos Imre – a sírt felkutatta és gondozta, és kapcsolatot kerestek más szervezetekkel, hogy végleges és méltóságteljes megoldás szülessen a kegyeleti gondozásban.

Az Együtt Szentesért Egyesület is íz ügy mellé állt, és javasolta az önkormányzatnak, hogy hozassa haza és díszsírhelybe helyezze el a világhírű alkotó hamvait a Kálvária temetőben. A képviselők támogatták a javaslatot, de nem volt egyszerű a hazahozatal, de végül az újratemetést 2008. október 25-én megrendezték a Kálvária temetőben.

Ennek 10. évfordulóján, október 27-én megemlékezést tartanak, ahol a Kossuth díjas festőművész életpályáját elevenítik fel, valamint méltatják művészi munkásságát.

(Fotók: Nagy Zsolt)

A 10 évvel ezelőtti újratemetés képei:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?