Hírek

Egy hónappal a sztrájk után

Annak idején beszámoltunk arról, hogy a szakszervezetük országos központjának felhívására – több önkormányzati hivatallal együtt – figyelmeztető sztrájkot tartottak a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalban („Sztrájk a hivatalban” – július 17.). Eltelt egy hónap, és kíváncsiak voltunk: lett-e valamilyen hatása demonstrációnak, ezért felkerestük Kocsis Sándornét, a helyi hivatal szakszervezeti (KKDSZ) vezetőjét.

  • Nyáron, harminc nap alatt (szerintem) ebben az országban nem sok minden történik, az Önök esetében van- e változás?

+ Az „egyik szem sir, a másik meg nevet” mondhatom, hiszen születtek eredmények, de van egy kis keserűség is bennünk.

  • Akkor kezdjük az eredményekkel.

+ Az országos „figyelmezetést” követően a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára befogadta a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremelésével kapcsolatos javaslatokat.

Az két fél álláspontja közeledett: elképzelhetőnek tartják, hogy két év alatt – fokozatosan – a köztisztviselői évi bruttó „fejpénz” 4, 56 millió forintról 6 millió forintra emelhető.

Azt gondolják a szakszervezetünk központjában (is), hogy ez a javaslat összhangban van a sztrájkkövetelésben foglaltakkal, ugyanakkor beleilleszthető a mostani, önkormányzati autonómiát nem bántó finanszírozási rendszerbe. Augusztus 20. után még találkoznak a felek, utána a javaslat a kormányülés elé kerülhet.

Ez mindenképpen előrelépés, ami azt is jelzi számunkra, hogy kormányzati szervek is egyetértenek (legalább részben) javaslatainkkal, lehet tovább tárgyalni, egyeztetni. Ennek mi nagyon örülünk és bizakodunk.

  • És mi a keserűség?

+ Szerencsére az örömünk mellett ez a kisebb. Az egyik helyi médium foglalkozott a júliusi munkabeszüntetésünkkel, és olvasva cikküket kijelenthetjük: nem értik (vagy nem akarják érteni) miről van szó, mi az ügy lényege. Reagáltunk volna, hogy pontosítsunk, nyilvánvalóvá tegyük álláspontunkat, de erre nem kaptunk lehetőséget. Pedig jó lett volna egyértelművé tenni demonstrációnk célját.

Mi, köztisztviselők nem a helyi Képviselő-testület ellen sztrájkoltunk, még ha egyesek így is állítják be. Nagyon is tudtuk, hogy a szentesi Képviselő-testület 2017. évben 20 %-os bérkiegészítést szavazott meg a hivatali munkatársak részére, de ez csak 2017. december 31-ig érvényes! Viszont akkor is örültünk ennek, és ezúton is nagyon köszönjük!  Tudtuk és tudjuk, hogy a szentesi önkormányzati képviselőkben meg volt a jó szándék, de bennünk is.

Azért álltunk az országos figyelemfelhívás mellé, mert a Kormányzattól várjuk a végső megoldást, véleményük szerint ezt nem helyi szinten kell megoldani.  Azt szeretnék elérni, hogy a Kormány ne az Önkormányzatok terheit növelje azzal, hogy a saját forrásaikból kelljen bérkiegészítést adni, amit egyébként tudnának más helyi szükségletekre fordítani.

Végül engedjen meg egy gondolatot.

„Mi szeretnénk a legjobban, hogy ez az ügy minél hamarabb nyugvó pontra jusson. Elsősorban az ügyfelek érdekében továbbra is szeretnénk minél pontosabb, gyorsabb munkát végezni, valóban a közt szolgálni. Viszont mi magunk is állampolgárok vagyunk, és a munkánk végzéséhez nekünk is szükség van nyugodt, anyagilag is elismert biztonságos háttérre.”

 

Vélemény, hozzászólás?