Hírek Kiemelt hírek Szentes

Egy kávéházi este Bánki Évával

A Kávéházi Esték keretében november 2-án a szentesi Petőfi Café-ban. Paulovics Tamás beszélgetett Bánki Éva írónővel, irodalomtörténésszel. A jelenleg két egyetemen is tanító irodalmár először az alkotói életpályára kerüléséről beszélt; a Velencében töltött, számára oly fontos napok; majd jöttek – ha nem is sorban – az egyes kötetei.

A fő beszédtéma az írónő kora középkorban játszódó trilógiájának második kötete, az Elsodort idő volt, de végül az első, a Fordított idő, sőt az első prózai műve, az Esőváros is szóba került. Tisztázódott az írónő által is fontosnak tartott idő fogalma – a mostani és a regényeiben olvasható középkori időszámítás.

A „legprűdebb” magyar írónő művei többségének a fő szereplője a nő, a családanya, társadalmakban betöltött szerepük, lehetőségeik, örömeik, kínjaik. És persze a szerelem, annak történelmi korok szerinti változásai. A fenti, idézőjelbe tett jelzőt egyik író társa “aggatta rá”, mi pedig egyik tanítványát idézzük, mert akik először találkoztak vele itt Szentesen, azok is így érezték: ” Nagyon jó tanár, amikor először találkoztunk vele, ledermedtünk, olyan hatással volt ránk a kisugárzása. Ez aztán nem is nagyon csökkent. Érdekes meglátásai vannak, nagyon érdemes rá odafigyelni”.

A beszélgetések közben Molnár Szilvia tanárnő olvasott fel regény részleteket, valamint Paulovics Tamás olvasott fel a regényben található versek közül néhányat.

 

Az esti, kávéházban folytatott hangulatos, olykor izgalmas kérdéseket feszegető program végén már a résztvevők is faggatták az írónőt, többek között szóba került az említett trilógia harmadik kötetének sorsa is, „ez majd csak 2020 környékére készül el”. Az értelmiség szerepével kapcsolatos kérdésre hosszasan válaszolt, most összefoglalva: a szó klasszikus értelmében nincs értelmiség, de számos lehetőség kínálkozik újra szerveződésére.

A diskurzus dedikálással fejeződött be.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?