Kiemelt hírek Szentes

Egy kecses vonuló vízimadár „szállt” a Könyvtárba

A Szentes Városi Könyvtárban május 8-án dr. Bod Péter ornitológus, nyugalmazott kórházigazgató “Az év madara a gólyatöcs” címmel vetített képes előadást tartott.

Dr. Bod Péter (*1929) belgyógyász, repülőorvos, ornitológus, nyugalmazott kórházigazgató főorvos, szakmai és városi kitüntetések birtokosa. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja.

A madártan területén fő kutatási területe a populáció dinamika és a szikesek madárvilága, amely témákban számos tudományos közlemény és több kötet szerzője, társszerzője.

Az előadó madármegfigyelő munkája során kiemelt szerepet szánt a gólyáknak, élőhelyük, költési sajátosságaik, számosságuk változásainak (szinte) naprakész rögzítésével, elemzésével.

Előadása bevezetéseként részletesen ismertette a kecses, vonuló vízimadár, a gólyatöcs jellegzetességeit: a madarak osztályának lilealakúak rendjébe, a gulipánfélék családjába tartozik. Jellemvonásai: halcsontszerűen hajlékony, hosszú, vékony, laposhegyű csőr, hosszú, kizárólag pikkelyekkel borított csüd. Szárnyuk, melynek evezői közül az első a leghosszabb, egyenes farkuk hegyén túl ér.

2019-ben az Év madara lett – ezzel is ráirányítva a figyelmet élőhelyeik, a természetes szikes tavak a megőrzésének fontosságára. Megvilágította annak jelentőségét is, ha valamelyik madarat erre a „címre” jelölik.

Továbbá beszélt a madár nevének sokszínű változatairól, vagy például a különböző nemzetiségű bélyegeken való előfordulásáról.

 

 

A program során Őze Péter a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője is vázolta ismereteit, tapasztalatait az adott témában. Az előadás illusztrálásban Tímár Ferenc működött közre.

Vélemény, hozzászólás?