Hírek Kiemelt hírek Térség

Egy megérdemelt elismerés – és annak szentesi vonatkozásai

Az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából miniszteri művészeti kitüntetéseket ítélt oda. A több jeles, és közismert személyiség mellett találtunk egy kissé (vagy jobban) Szenteshez is köthető művészt a névsorban: Szirtes Edinát.
Ő többféle formációban is hegedül és énekel (Monamo, Szirtes Edina Mókus vonósnégyese, Fabula Rasa, Fabula Rasa Orchestra, The Glass House Project), ám igazából saját néven vált jól csengő branddé.
A Szentesi Hangversenyközpont által szervezett, kiváló zenei értékeket felmutató együtteseknek ’színpadot adó’ Zene-Világ-Zene sorozatban az elsők között, majd azóta többször is szerepelt – láthatta (és szerethette meg) a szentesi közönség. A Fabula Rasa együttesben a szentesi Kertész Ákossal közösen zenélnek – már évek óta.
Nos, március 15-e alkalmából kiemelkedő zeneszerzői, zenei szerkesztői, zenei rendezői, hangmérnöki tevékenysége elismeréseként az emberi erőforrások minisztere Erkel Ferenc-díjban részesítette Szirtes Edina hegedűművészt
Lackfi János József Attila-díjas magyar költő gondolatait hozom ide segítségül, mert aki már személyesen találkozott és beszélgetett ’Mókussal’, az igazolhatja: fantasztikusan precíz a jellemzés:
“ Szirtes Edina Mókus a magyar world-zenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság… Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát.”
Gratulálunk az Erkel-díjas Szirtes Edinának!
Álljon itt egy rövid részlet a Fabula Rasa egyik kapolcsi (Művészetek Völgye) koncertjéből:

Vélemény, hozzászólás?