Kiemelt hírek Szentes

Egy milliárd forint a 25 év alattiak elhelyezkedésére

A Csongrád Megyei Kormányhivatal ezekben a napokban a GINOP-5.2.1 „Ifjúsági Garancia” kiemelt projekt ismertetésére szervezett tájékoztató munkáltatói fórumsorozatot, melynek keretében március 11-én, a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal kistanácskozó termében ismertették a projekt időszerű kérdéseit, és lehetőségeit.

A tanácskozást Juhász Tünde kormánymegbízott nyitotta meg, és néhány adattal vezette be a munkáltatás Csongrád megyei helyzetét is taglaló témákat.

A megyében 2011-2018 között 26200 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, jelenleg 182 ezren dolgoznak. Ugyanebben az időszakban 9,4 %-ról 2,9 %-ra  csökkent a munkanélküliségi ráta. A regisztrált álláskeresők száma  25201-ről mintegy 7 ezer főre csökkent.

A közfoglalkoztatási számok is hasonló pozitív tendenciát (csökkenést) mutatnak, jelenleg 4000 közfoglalkoztatott van. Az utóbbi két év során a közfoglalkoztatás megkezdése előtt valós, piaci állásokat ajánlanak a foglalkoztatási osztályok, ez is erősítette a munkaerő piacon való elhelyezkedést – mondta a kormányhivatal vezetője.

Az Ifjúsági Garancia-program a 25 év alatti fiatal álláskeresők munkaerő-piaci helyzetére kínál javítási lehetőségeket. A projekt 2015-ben indult, 2019. január 31-éig megyei szinten 4280 fiatal részesült munkaerő-piaci támogatásban, valamint 2786 vállalkozás bérjellegű támogatásban. A kormányhivatal az idén a megyében 1 milliárd forint értékben, 1047 fiatal bevonását tervezi a programba.

A pályázatból a Szentesi Járásban eddig 400 millió Ft-ot használt fel 193 helyi vállalkozó, ennek nyomán közel ötszáz, 25 év alatti fiatal kapott munkát.

A rendezvénye a kormányhivatal, illetve a Szentes Járási Hivatal foglalkoztatási osztályainak vezetői tájékoztatták a résztvevőket a konkrét lehetőségeikről.

Vélemény, hozzászólás?