Hírek Kiemelt hírek Szentes

Egy világcég története – egy szentesi időszaki kiállításon

Különleges, közös szervezésű időszaki kiállítást nyitottak meg január 19-én Szentesen, a Koszta József Múzeumban. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Dr. Oetker Magyarország élelmiszeripari Kft és a Koszta József Múzeum együttműködése révén sikerült a fővárosi múzeum, utazó kiállítását Szentesre is elhozni.

Bizonyára sokan jól ismerik a Dr. Oetker fogalmát. Számtalanszor találkozhatunk a jellegzetes márkajellel a termékek csomagolásán, receptjeik között is megtalálható már sokak kedvence. A Dr. Oetker név mögött egy százhúsz éves hagyománnyal rendelkező családi vállalkozás húzódik, melynek gyökerei a németországi Bielefeld városába nyúlnak vissza. Ez a vállalat a vállalat voltaképpen az első, márkás termékeket forgalmazó cégek egyike.

Az élelmiszeripari cég évszázados múltja az új iránti állandó törekvés története is. A forradalmi sütőport megannyi sikeres újítás követte, a Dr. Oetker termékek pedig nagyon hamar renomét szereztek Németországon túl is. Az elsők között Magyarországon – még az Osztrák-Magyar Monarchia határain belül – több mint száz esztendővel ezelőtt jelentek meg a klasszikus portékák.

Ez a kiállítás egy időutazásra invitálja látogatóit, nemcsak az adott márka, hanem az említett országok történetét is kissé másképp láttatja a nézővel.

Egyébként a megnyitón Dr. Béres Mária a helyi múzeum igazgatónője nemcsak a vendégeket köszöntötte, hanem – megnyitóként – beszélgetett Hankó Lászlónéval, akinek szülei közismert cukrászdát vezettek a 20. század első felében Szentesen.

A helytörténeti érdekességeket is feltáró beszélgetés után Török Róbert muzeológus tartott tárlatvezetést a megnyitott kiállításon.

A megnyitó végén a német márka alapanyagából, a szentesi Petőfi Café által készített desszertet fogyaszthattak a jelenlévők.

A tárlat április 14-ig tekinthető meg.

Fotók: Lantos Imre

Vélemény, hozzászólás?