Kiemelt hírek Szentes

Egyedi, hat és fél milliós támogatás a Koszta Múzeumnak

Egyedi, kiemelt miniszteri támogatásban részesült a Koszta József Múzeum, az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkező összegből három projektet támogatnak.

A Koszta József Múzeum három attrakciója kapott támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától: a már futó „Szojuz-36: Első magyar az űrben” című kiállítás, a december 13-án megnyíló „A magyar segítség – Temesvár ‘89” című tárlat, valamint az azzal párhuzamosan forgatott dokumentumfilm, ami Magyarország szerepvállalását mutatja be az 1989-es romániai eseményekben – vezette be az október 24-én, a szentesi közgyűjteményben tartott tájékoztatót Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója.

Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy egy új filozófia érhető tetten a múzeum működésében, ez az új működési logika az, ami miatt Magyarország kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, külön is Kásler Miklós miniszter úr által a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretének terhére hat és fél millió forintos támogatásban részesítette a múzeumot.

Latorczai Csaba kiemelte, a múzeumoknak már nem csak kiállító térként, de közösségi helyszínként is kell működniük. – Az új működési logika, filozófia arról szól, hogy a múzeumok ne maradjanak meg abban a mondhatni XIX. századi múzeumi működésben, ami csak a régió néprajzát, régészeti örökségét mutatja be.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a múzeum törekvései a mai kor igényeinek megfelelő élményközpontú programok megvalósítását célozzák, ugyanakkor maradandó értéket hagyva ezzel Szentes kulturális életében.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere pedig biztosította a múzeumot arról, hogy a város, mint fenntartó, továbbra is támogatja a múlt bemutatását célzó, valamint az újszerű, de értékközpontú programokat.

Vélemény, hozzászólás?