Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Egyedi megoldások kellenek a munkaerőpiaci kihívásokra

Tematikus értekezleten adott tájékoztatást Csongrád járás polgármestereinek a 2018-as foglalkoztatáspolitikai célokról és irányelvekről dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja. Ma már két tendencia határozza meg a munkaerőpiaci helyzet alakulását: a munkaerőhiány, valamint a közfoglalkoztatottak elhelyezkedése a versenyszférában vagy az intézményeknél. Nyílt munkaerőpiacra jutásukat kormányzati programok is segítik. A polgármesterek viszont közelről ismerik a településükön élők problémáit, beleértve a munkavállalással, foglalkoztatással kapcsolatos gondokat, lehetőségeket is, ezért volt szükség az értekezletre is, ahol Csongrád, Csanytelek, Tömörkény és Felgyő vezetőivel egyeztettek.

navigate_before
navigate_next

Csongrád megye minden járásáról elmondható, hogy aki dolgozni akar, talál állást – mondta el kérdésünkre dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. A csongrádi járásban is jól alakultak a munkaerőpiac adatai az elmúlt esztendőben, itt is a megye többi járásához hasonló tendencia figyelhető meg. A nyilvántartott álláskeresők száma 2010-ben 1355 fő volt, 2017 decemberében ez 436 fő, vagyis hét év alatt mintegy 70 százalékkal csökkent. 2010-ben a munkanélküliség aránya megközelítette a 9 százalékot, mostanra ez 3 százalék alá süllyedt. A Csongrád Megyei Kormányhivatal tavaly is a közfoglalkoztatásban résztvevőket is potenciális munkavállalóknak tekintette, így tavaly több mint 7 ezer közfoglalkoztatottnak adtak tényleges, piaci állásajánlatot. Sajnos ebből alig több mint 200-an tudtak elhelyezkedni. Csongrád járásban több mint 400 közfoglalkoztatott van, az értekezletet azért is hívták össze, hogy őket hogyan lehet visszavezetni a munkaerőpiacra, ebben kérik a települések vezetőit segítségét. A kormányzat a közfoglalkoztatási bérek befagyasztásával is azt szeretné elérni, hogy ne elégedjenek meg az álláskeresők az állam által nyújtott támogatással.

Minden településnek egyedi a munkaerőpiaca, ezért más és más kezelést igényel, nem lehet a problémákat sablonszerűen megoldani. Rengeteg uniós és hazai forrás áll rendelkezésre, sokféle támogatási forma van, ehhez egyedi megoldásokat kell alkalmaznunk – emelte ki a kormánymegbízott. Ebben is kérik és várják a településvezetők információit, hogy az igényeknek megfelelő támogatások juthassanak el a települések munkáltatóihoz, munkavállalóihoz. Ehhez kaptak a települések vezetői egy általános tájékoztatást, bemutatták a tendenciákat.

Dr. Juhász Tündét arról is kérdeztük, mi a véleménye a Csongrádon néhány hete elfogadott ösztöndíjprogramról, amely a hiányszakmákat tanulókat támogatná. A kormánybízott szerint ez egy kiváló kezdeményezés, mert ma már alig lehet olyan szakmát mondani, amely ne lenne hiányszakma, természetesen miden településen más-más területen alakult ki szakemberhiány. Nem akkor kell elkezdeni gondolkodni, amikor már bizonyos időt eltöltött a fiatal egy iskolatípusban, végzettséget szerzett, és kiderül, hogy ezzel nem, vagy nem úgy tud elhelyezkedni, mint ahogyan szeretne, hanem ezt a lehető legkorábban kell elkezdeni. A településen működő vállalkozások tudnak az orientációban segíteni.

Ma épp olyan szükség van a kétkezi munkaerőre, mint a magasan kvalifikált, több diplomás szakemberekre. Annyi lehetőség van a továbbtanulásra, képzésre, hogy a legfontosabb elem a motivációban, az igényszintben rejlik, hogy mit tud, akar tenni, elérni a munkavállaló – hangsúlyozta ki a kormánymegbízott.

Az értekezleten a résztvevőket dr. Szubally Brúnó, a Csongrádi Járási Hivatal vezetője köszöntötte, majd dr. Juhász Tünde bevezetője után Budai László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője adott tájékoztatást a munkaerőpiac alakulásáról. Az értekezleten Csongrád, Csanytelek, Tömörkény és Felgyő vezetői is részt vettek.

Vélemény, hozzászólás?