Csongrád Hírek

Egyedülálló babatárlat nyílt Csongrádon

baba

Párját ritkító gyűjteményt kapott Csongrád városa dr. Bánszegi Katalintól, mintegy 300, a világ népviseleteibe öltöztetett babákat, amelyek mostantól a Népek Háza – Babamúzeumban láthatók a Tisza-parti kisvárosban. A mai hivatalos átadás után holnap, szeptember 23-án a kiállítás ingyenesen látogatható.

Valamennyi földrészről és a Kárpát-medence magyarságának viseleteiből láthatók itt szebbnél szebb, kisebb-nagyobb babák az üvegvitrinekben. Az egyedülálló gyűjtemény az adományozó utazásai során, mintegy 30 év alatt gyűlt össze. Először Skandináviából egy lapp viseletbe öltözött párt vásárolt, majd egymás után jöttek az újabb és újabb babák. A legkedvesebb egy palóc népviseletbe öltöztetett lány, az első volt a magyar babák között, sokáig uralta is a vitrint bájos, szende arckifejezésével. – Őt el is neveztem, Klárikának hívják – mesélte dr. Bánszegi Katalin. – Gyerekkoromban nem voltak babáim, csak mackóim, de a viseletbe öltöztetett babák megfogtak. A színek, a formák, a kiegészítők.

Kedves ismerőse, Horváthné Szikszai Ilona ismertette meg vele Csongrádot, a városban a nádfedeles házak, a természetesség fogta meg, az életközeliség, amelyet mindenfelé látott. Úgy gondolta, ideális helyen lesznek itt a babái és nem is csalódott. Amikor belépett a kiállítótérbe, még a lélegzete is elállt. Látva ezt a hatalmas munkát – amellyel méltó környezetet kapott a gyűjtemény – csak azt sajnálja, hogy nem hamarabb került ide. Örömmel tölti el, hogy itt sokan láthatják, megmarad az utókornak, sőt, akár bővülhet is.

Az ünnepélyes átadáson Bedő Tamás, Csongrád polgármestere köszönte meg dr. Bánszegi Katalin nagylelkűségét, hogy éppen Csongrádot választotta, és mindazoknak a kitartó munkáját, akik a babák számára a méltó környezetet kialakították, a tárlatot elrendezték. A felajánlástól a megvalósulásig mintegy két éves út vezetett, míg ma megnyílhatott a Fő utcai kiállítótér, a Népek Háza. Természetesen a feladatok sora itt még nem ért véget, hiszen komoly kutatómunka szükséges ahhoz, hogy a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt megfelelően be lehessen mutatni, részletesen megismerni a viseleteket, eredetüket. A tervek között szerepel még a kiállítótér bővítése, illetve interaktív foglalkoztató helyiség kialakítása is, hogy megfelelően továbbadható legyen az a tudásanyag, amely a babák kapcsán összegyűlik.

Galériánkban ízelítőt láthatnak a tárlatból, amely szeptember 23-án ingyenesen megtekinthető.

baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
baba
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?