Kiemelt hírek Szentes

Egyéves a szentesi Madármentő Állomás

A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomása szeptember 9-én „Egy évesek lettünk” elnevezéssel tanévnyitó ünnepséget tartott az állomás udvarán és épületében.

Az ünnepség a nemzeti imádságunkkal, a Himnusszal kezdődött, majd Szirbik Imre polgármester mondta el gondolatait. Nem volt rossz döntés a megüresedett óvoda átadása madármentési célokra, ezt bizonyította az eltelt egy év – így kezdte mondandóját a város vezetője.

Nemes munkát végeznek az itt dolgozók, jól beilleszkedtek a város közéletébe, idegenforgalmi tevékenységébe, a környezetvédelmi szemléletformálásba. Az eddigi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a jövőben is támogatni kell az intézmény törekvéseit.

A helyi önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának elnöke, Antal Balázs Tibor is elismerően szólt az állomás elvégzett munkájáról, és ezt alátámasztva egy Elismerő Oklevelet adott át Apaváriné Nagy Tímeának, az állomás vezetőjének.

Köszöntötte a jelenlévőket Konyhás István, a Hortobágyi Madárpark igazgatóhelyettese is, aki kijelentette: a szentesi állomás jól beilleszkedett a Hortobágyi Madárkórház szervezeti rendszerébe, ezzel bizonyítva azt is, hogy a továbbiakban is szükség van ehhez hasonló regionális madármentő állomásokra.

Apaváriné Nagy Tímea beszámolt az több mint egy éves munkáról. Beszéde elején leszögezte: amit meg lehetett tenni a madarakért, az életük megmentéséért az a szentesi állomás a legjobb tudása szerint meg is tette.

Nagy eredménynek számít, hogy ifjúsági és felnőtt önkénteseket tudtak bevonni mindennapi munkájukba. Összesen 120 fiatal, 50 órában tevékenykedett az állomás céljainak minél teljesebb körű megvalósítása érdekében. (Az munkájukat Oklevéllel ismerte el, melyet Szirbik Imre polgármester adott át.) Az állomás vezetője a felnőtt önkéntesek közül ezúttal Udvardi István önzetlen segítségét emelte ki.

A nyár folyamán táborokat szerveztek a gyerekek számára, és szinte minden héten volt egy olyan látogató csoport, akik más nyári táborból jöttek el. Az elmúlt egy év során 200 óvodás-, iskolás- középiskolás csoport tett tanulmányi látogatást az állomáson.

Nagy valószínűséggel a 2018/2019-es tanévben már néhány iskolából tanórai keretek között érkeznek a diákok az állomás munkáját tanulmányozni.

A magánlátogatók száma egy év alatt mintegy 7000 főre tehető, és már nemcsak az ország minden részéréből, hanem külföldről (más kontinensről) is érkeztek érdeklődők.

Az állomás vezetője megköszönte a támogatóknak (helyi önkormányzat, képviselők, oktatási intézmények) a segítségét, a magánszemélyek pénz- és természetbeni adományait egyaránt.

Az ünnepségen Katona Mihály kunszentmártoni madárkutató gondolatait, történeteit osztotta meg a jelenlévőkkel.

Az ünnepséget követően a Nagytőkei és a Csicsergő óvodák ovis tartottak bemutatót, a Horváth Mihály Gimnázium diákjai – Majtényi András tanár úr zongora kíséretében – énekműsort adtak, a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakiskola kézműves foglalkozást tartott, de volt arcfestés, rajzkiállítás, valamint solymászbemutató is az egyéves jubileumi programban.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?