Hírek Kiemelt hírek Szentes

Elbírálták 27. Alföldi Fotószalonra érkezett fotókat

A Szentesi Fotókör immár 27. alkalommal hirdette meg az Alföldi Fotószalon pályázatát, melyre szeptember 30-ig lehetett fotókat beküldeni. A határidő lezárultával felgyorsultak a kiállítás előkészületi munkái.
Ennek során október 4-én Szentesen a Művelődési és Ifjúsági Házban megtartották a zsűrizést – három közismert fotóművész bírált: Illés Barna, Varga Marietta és Vékás Magdolna.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek és belső tér
A pályázatra 58 szerzőtől 277 alkotás érkezett be, ezt kellett megismerni, dokumentálni, és eldönteni, hogy közülük melyik 90 kép az, amelyiket bemutatják a közönségnek a 27. Alföldi Fotószalon keretében.
Az idei évben kicsit kevesebben pályáztak a felhívásra, ez talán a kései pályázati kiírásnak és a pandémiás helyzet miatt megváltozott szokásainknak is köszönhető. A képeket beküldők viszont nagyon megválogatták, átgondolták a képanyagukat, elég sokan komoly művészi igényű kollekciókban gondolkoztak.
Alig volt olyan beküldött képanyag, amiből nem lehetett volna képet falra kirakni. A beküldött alkotásoknál az is érzékelhető volt, hogy mindenki nagyon szelektálta a fotóit a nagyítás, nyomtatás, egyedi eljárás elkészítése előtt. Több órás képértékelő munka után 37 szerző 85 képe került be a kiállítási anyagba.
A Szentesi Fotókör tagjaiból a kiállításon szerepel majd: Gálfalvay Hilda, Györgyi László, Kozma Anita, Lantos Imre, Maczik Eleonóra, Nagy Balázs, Nagy István.
A díjak odaítélésekor is teljes konszenzus volt a három zsűritag között, a zsetonos képkiemelésnél véletlenül is nyolc alkotó munkáit jelölték díjazásra, amiből hosszabb beszélgetés után a végeredményt megállapították.
Az Alföldi Fotószalon az ország egyik jelentős fotóművészeti eseménye, a pályázaton több ismert fotóművész, fotográfus szerepelt már eddig is a képeivel. A szentesi fotós közösség szempontjából is kiemelkedő ez a program, hiszen már negyven éve (folyamatosan) megrendezik, népszerűsége töretlennek tűnik.
A 27. Alföldi Fotószalon kiállítás október 23-án nyílik meg Szentesen, a Tokácsli Galériában.

Vélemény, hozzászólás?