Kiemelt hírek Szentes

Élénkül Szentes kínai kapcsolata

Szirbik Imre polgármester augusztus végén Kínában járt, ahol részt vett a 13. Innovációs és Technológiai Kiállításon.  Erről tartott szeptember 6-án sajtótájékoztatót a város vezetője.

Képek:

navigate_before
navigate_next

Magyarország saját pavilonnal jelent meg az augusztus 23-25. között Csungkingban megrendezett Smart China Expo technológia kiállításon.  Az ország-pavilon keretében 5 magyar vállalat, valamint a Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ mutatkozott be. Komplex volt ez az esemény, hiszen a legkorszerűbb kínai haditechnikai eszközöktől kezdve, a legújabb tudományos eredményeket is felvonultató egészségügyi termékekig bezáróan sok mindennel megismerkedhettek a látogatók.

A korszerűségre csak egy példát hozott fel a polgármester: bemutatták az az összegyűrhető, hajlítható, de mégis nagy súlyokat is elbíró napelemeket. (Az itthon megismert napelemekhez képest ez valóban más minőség már.) A Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ közreműködésével a lebegő tárolást lehetővé tevő innovációval találkozhattak a látogatók.

A kiállítás kiemelt politikai státuszának köszönhetően többek között kínai miniszterelnök-helyettes is megtekintette a magyar standot, sőt tartottak egy gazdasági fórumot is, ahol Szentes egy önálló előadással mutatkozhatott be.

A látogatás olyan jól sikerült, hogy ennek kapcsán, október 29-30-án a 3,4 millió lakosú, tartományi jogú városból érkező csoport a dr. Papp László Sportcsarnokban látványos és attraktív kulturális bemutatót tart, melynek keretében a hagyományos kínai zenét, táncot, színházat mutatják be a szentesieknek.

Velük érkezik egy gazdasági delegáció is, mezőgazdászok, kereskedők és mérnökök, akik a térség gazdasági tevékenységére, helyzetére és lehetőségeire kíváncsiak. Olyan szakmérnökök is érkeznek, akik továbbfejlesztették az elektromos személygépkocsikat, és annak gyártáshoz keresnek helyszínt Európában.

Szirbik Imre polgármestert arról kérdeztük, hogy miért lehet fontos Szentes számára az a most alakuló kapcsolat:

 

Vélemény, hozzászólás?