Hírek Kiemelt hírek Szentes

Élete a tanítás és a helytörténet

Az Együtt Szentesért Egyesület és a Szentes Városi Könyvtár május 26-án rendezte meg az Arcképek Szentesről című sorozatának következő programját, melynek vendége Kis-Rácz Antalné, az egykori Petőfi Sándor Általános Iskola tanára, Pro Urbe díjas pedagógus volt.
A könyvtárban tartott eseményen a megjelenteket és a meghívott vendéget Szobota Imréné, az egyesület elnöke köszöntötte.
Szentesen születtem, 2 testvéremmel együtt itt töltöttem csodálatos gyermek koromat, itt jártam általános, közép- és zeneiskolába – így kezdte élettörténetének bemutatását Kis-Rácz Antalné (Piti Elvira Jolán, *1953)
Főiskolai tanulmányait Szegeden folytatta, itt szerezte meg magyar-ének-zene szakos tanári diplomáját 1976-ban. Egész életében emberekkel szeretett volna foglalkozni, s bár egészségügyi végzettségét nem tudta közvetlenül kamatoztatni az iskolában, de a gyerekek világa mindig elvarázsolta, hiszen ők jelentették számára a bartóki „tiszta forrást” – mondta.
Életének külön fejezete volt a helytörténet, az iskolatörténet, de minden, a szülővárosával kapcsolatos információ érdekelte. Ezeket az élményeket igyekezett a tantárgyai világába is folyamatosan becsempészni.
Kijelentette: nagyon sokat köszönhet családjának; férjének, három gyermekének, akik elviselték a munkája során elvállalt többlet feladatok megoldását, valamint a gyakran hajnalig tartó helytörténeti kutatásokat.
Jelenleg nyugdíjasként, hat unokájával tölti legszívesebben az idejét, de olykor-olykor nagy örömmel megy be bármelyik iskolába, ahová (szerencsére még mindig) hívják egy-egy verseny zsűrijében tevékenykedni.
Életének egyik legfontosabb vezér-vonalát egy Móricz Zsigmond idézettel fejezte ki: „… nincsen nagyobb öröm, mint valakit megtanítani arra, amit nem tud.”

Vélemény, hozzászólás?