Kiemelt hírek Szentes

Élettel telt meg a polgárház

Szentesen, a Koszta József Múzeum kiállítóhelyén, a Péter Pál Polgárházban november 10-én néprajzi és gasztronómiai Találkozót szerveztek, ahol mintegy 100-an ismerkedtek a Márton-napi népszokásokkal,

Pintér Zsófia múzeumpedagógus jeles naphoz köthető néphagyományokat idézte fel előadásában. Többek között beszélt a Márton nap eredetéről, az ekkor szokásos időjóslásról, az ajándékozásokról.

A lakásban Lantos Imre, a múzeum munkatársa tartott tárlatvezetést, melynek során a résztvevők megismerkedhettek a napokban megújult Páter Pál Polgárház belsőjével, az egykori lakóinak szokásaival.

A polgárház udvarában, a szabadtéri sparhelt körül, Dömsödi Imrével, a szentesi Páterház Étterem tulajdonosával (főként) a gyerekek közreműködésével ludaskása készült, ahogy azt a séf szereti. (Természetesen a finom étek elkészülte után, meg is kóstolhatták a jelenlévők.)

Beke Mari múzeumpedagógus irányításával kukoricacsuhéból, mogyoróból, dióból különböző figurákat készíthettek és vihettek haza a gyermekek.
Beke Marit kérdeztük:

Ezen a napon (a Koszta József Általános Iskola két osztállyal érkezett) megtelt a megújult polgárházi kiállítóhely: programmal, hangulattal, gyerekzsivajjal, felnőttek diskurzusával.

Jó volt látni, és részesének lenni.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?