Kiemelt hírek Szentes

Elhelyezték az időkapszulát Őze Lajos Emlékházánál-Megkezdődik az Emlékház kialakítása

„Üzenet Szentesről, Őze Lajosnak!” címmel április 27-én a Koszta József Múzeum szervezésében a Csallány Gábor Kiállítóhelyen kialakulóban lévő, a Kossuth-díjas színművészről elnevezett Emlékháznál rendeztek sajtóeseményt.

Őze Lajos születésének 85. évfordulója alkalmából, a készülő Őze Lajos Emlékház kurátorai – Darabos Judit közgyűjteményi csoportvezető, dr. Nátyi Róbert művészettörténész, dr. Gajdó Tamás színháztörténész – Őze Áron Jászai-díjas színművésszel és Szentes város vezetőivel, Szabó Zoltán Ferenc Polgármesterrel és Kiss Csaba István Alpolgármesterrel, valamint dr. Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával időkapszulát helyeztek el az épület előtt.

Őze Áron Szentesen, édesapja emlékházánál.mp4

Elhelyezték az időkapszulát Őze Lajos Emlékházánál Megkezdődik az Emlékház kialakítása (Képekkel, videókkal)„Üzenet Szentesről, Őze Lajosnak!” címmel április 27-én a Koszta József Múzeum szervezésében a Csallány Gábor Kiállítóhelyen kialakulóban lévő, a Kossuth-díjas színművészről elnevezett Emlékháznál rendeztek sajtóeseményt.Őze Lajos születésének 85. évfordulója alkalmából, a készülő Őze Lajos Emlékház kurátorai – Darabos Judit közgyűjteményi csoportvezető, dr. Nátyi Róbert művészettörténész, dr. Gajdó Tamás színháztörténész – Őze Áron Jászai-díjas színművésszel és Szentes város vezetőivel, Szabó Zoltán Ferenc Polgármesterrel és Kiss Csaba István Alpolgármesterrel, valamint dr. Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával időkapszulát helyeztek el az épület előtt. Az időkapszula tartalma: Őze Áron maga választotta édesapjának egyik kedves versét, Az ős Kaján (Ady Endre) sorait, amely egy emléklapra került, a jelenlévők aláírták, és ez került a kapszulába, valamint az egykori szentesi Őze-ház kis harangja-csengője, és egy szájmaszk. Őze Áron és Szabó Zoltán Ferenc közösen helyezték el az időkapszulát. Jelképes módon ezzel a gesztussal kezdődött meg a fizikai és múzeumi munka Szentesen, ugyanis a kiállítás tiszteletére kívül-belül teljesen megújul a bemutató helyszíne, a Csallány Gábor Kiállítóhely. (Később folytatjuk a tudósítást.)Az eseményen a megjelenteket Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója köszöntötte, majd felolvasta Verebes István színművész erre az alkalomra írt, Őze Lajost őszintén méltató levelét.Ebből részlet videón:https://youtu.be/xe7pp7ozp4ISzabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere megköszönte a családnak, hogy odaadóan támogatja az Emlékház létrejöttét, a Szentesi Anekdoták című könyvből két rövid, Őze Lajosról szól történetet is felolvasott. Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa kijelentette: kiváló kezdeményezésnek tartják az Őze Emlékház szentesi megvalósítását, a rendelkezésükre álló dokumentumokkal, tárgyakkal és egyebekkel támogatják megvalósulását. Nátyi Róbert művészettörténész, a szentesi múzeum művészeti vezetője arról beszélt, hogy ennek a vidéki gyűjteménynek legalább akkora jelentőségű része lesz az Őze-Emlékház, mint a nemzetközi hírű Koszta hagyaték.Őze Áron Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színházigazgató, Őze Lajos fia (jelen volt a másik fia Gábor is) megköszönte a szentesiek kezdeményezését, és az egész család teljes és önzetlen támogatását felajánlotta. Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy még az idén ősszel átadhatják az Emlékházat a nagyközönségnek. Ezt követően elhelyezték az időkapszulát. Az esemény moderátora Lénárt László, szentesi születésű színművész volt.Képek I.:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3785307034873759Képek II. az időkapszula elhelyezése: https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3785350458202750

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2020. április 27., hétfő

Az időkapszula tartalma: Őze Áron maga választotta édesapjának egyik kedves versét, Az ős Kaján (Ady Endre) sorait, amely egy emléklapra került, a jelenlévők aláírták, és ez került a kapszulába, valamint az egykori szentesi Őze-ház kis harangja-csengője, és egy szájmaszk. Őze Áron és Szabó Zoltán Ferenc közösen helyezték el az időkapszulát.

Jelképes módon ezzel a gesztussal kezdődött meg a fizikai és múzeumi munka Szentesen, ugyanis a kiállítás tiszteletére kívül-belül teljesen megújul a bemutató helyszíne, a Csallány Gábor Kiállítóhely.

Az eseményen a megjelenteket Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója köszöntötte, majd felolvasta Verebes István színművész erre az alkalomra írt, Őze Lajost őszintén méltató levelét.
Ebből részlet videón:
https://youtu.be/xe7pp7ozp4I

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere megköszönte a családnak, hogy odaadóan támogatja az Emlékház létrejöttét, a Szentesi Anekdoták című könyvből két rövid, Őze Lajosról szól történetet is felolvasott.

Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa kijelentette: kiváló kezdeményezésnek tartják az Őze Emlékház szentesi megvalósítását, a rendelkezésükre álló dokumentumokkal, tárgyakkal és egyebekkel támogatják megvalósulását.

Nátyi Róbert művészettörténész, a szentesi múzeum művészeti vezetője arról beszélt, hogy ennek a vidéki gyűjteménynek legalább akkora jelentőségű része lesz az Őze-Emlékház, mint a nemzetközi hírű Koszta hagyaték.

Őze Áron Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színházigazgató, Őze Lajos fia (jelen volt a másik fia Gábor is) megköszönte a szentesiek kezdeményezését, és az egész család teljes és önzetlen támogatását felajánlotta. Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy még az idén ősszel átadhatják az Emlékházat a nagyközönségnek.

Ezt követően elhelyezték az időkapszulát.

Az esemény moderátora Lénárt László, szentesi születésű színművész volt.

Képek I.:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3785307034873759

Képek II. az időkapszula elhelyezése:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3785350458202750

Vélemény, hozzászólás?