Hírek Kiemelt hírek Szentes

Elismerés a hajléktalan szállónak

A szentesi Hajléktalan Segítő Központ közfoglalkoztatási programja nyerte el idén a Belügyminisztérium Start Plusz díját Csongrád megyéből. A díjazott intézmény 7 millió forintot fordíthat a közfoglalkoztatási programja fejlesztésére. A Központ igazgatója, Berki András november 16-án vette át a Belügyminisztériumban az elismerésről szóló oklevelet.

Az önkormányzati tulajdonú Szentesi Hajléktalan Segítő Központ, az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogram keretében valósítja meg programját ma már 15 fő bevonásával. Az intézmény Szentes közigazgatási területén, de a várostáblán kívül elhelyezkedő intézmény. A programban résztvevő ellátottak egyik tevékenysége, hogy az úttest mentén rendszeresen karbantartják a füves területet. Itt a közlekedés biztonsága miatt elengedhetetlen a rendszeres fűnyírás, kaszálás, a kommunális hulladék összegyűjtése. Az intézményt hatalmas parkosított kert övezi, ennek a folyamatos ápolása, gondozása is a program részeként történik.

Egy korábbi pályázati programból emeltek az intézmény a területén két szigetelt, 16 m2-es faházat. Ebben a két faházban folyik a programban megvalósuló foglalkoztatás. Az egyikben rongyszőnyeg készítés folyik, idén már egy harmadik szövőszék beállítására is szükséges volt a munkához. Az intézmény ugyanis adományként sok ruhaneműt kap, melyekből nem mindent tudnak felhasználni – ebből lesz az alapanyag a rongyszőnyeghez. Az elkészült darabokat elsősorban az intézmény hasznosítja faliszőnyegként, kilépőként, lábtörlőként, de ágytakarókat is össze tudnak állítani.

A program hosszabb távon is fenntartható, mert a környező intézményeket is elláthatják ilyen termékekkel, illetve a szabadpiacon is van lehetőség értékesítésre. A betanított dolgozók megfelelő motiváltsággal akár a szállóról is kikerülhetnek és a megszerzett tudást és gyakorlatot a munkaerőpiacon is tudják hasznosítani. A másik faházban kerámia tárgyak formázásával és kerámia házszámok készítésével foglalkoznak a hajléktalanok. A program keretében vásárolt, saját égetőkemencében készülnek a tárgyak, a formázás, mázazás, kiégetés elsajátítását szakember segíti.

(Apátfalva és Pusztamérges önkormányzata hasonló elismerésben részesült)

F.: CsmiKH

Vélemény, hozzászólás?