Hírek Kiemelt hírek Szentes

Eljött Csukotka a Szentesi Szalonba

A Tóth József Színház által szervezett Szentesi Szalon Tudományos kuckójának február 7-i vendége Erdélyi Péter televíziós szerkesztő- riporter volt, aki fotókkal, videókkal és személyes élményekkel tűzdelt élménybeszámolót tartott csukcsföldi és szibériai utazásairól.
Erdélyi Péter iskoláinak egy részét Magyarországon, más részét Moszkvában végezete – köszönhetően annak, hogy édesapja nemzetközi hírű régész volt, munkája többször szólította az akkori Szovjetunióba.
A történelem-néprajz diplomáját az ELTE-n szerezte (itt vizsgázott), újságírói végzettségét a MUOSZ Bálint Sándor akadémiáján.
Csukcsföldön (Oroszország legészakkeletibb vidéke Csukcsföld – oroszul Csukotka.) kétszer járt, ahol volt lehetősége tanulmányozni az őslakosok által ma is alkalmazott életviteli formákat, tevékenységeket.
Az előadása közben levetítette a csukcsföldi bálnavadászatról készített rövidfilmjét, közben beavatva a nézőket az ottani zord életkörülményekbe, társadalmi struktúrába.
Az est folyamán számos néprajzi érdekességgel ismertette meg hallgatóságát az előadó, hiszen Csukcsföld eldugott szegleteiben még élnek olyan családok, akik eleinkhez hasonlóan látják a világunkat. Ráadásul kétszer kereste fel őket: egyszer dermesztő télben (kb. -40 fok), másszor tikkasztó nyárban (kb. 16 fok).
Többek között ilyen kérdésekre kaptuk meg a választ: hogyan beszéltek egymással, milyen házassági szokásaik voltak, miképpen nevelték gyermekeiket, hová temetkeztek, miben laktak, min közlekedtek az ősemberek?
Akik eljöttek, sok új dolgot hallhattak Erdélyi Eszkimó Pétertől.

Vélemény, hozzászólás?