Kiemelt hírek Támogatott tartalom

Elkerülhető a klímaváltozás tiszta energiával?

Támogatott tartalom

Az elmúlt években érezhető változás történt a klímaváltozással kapcsolatban. Amíg korábban a megújuló energiát hasznosító gazdasági modellek alkalmazásának szükségessége mellett csak egy-egy párt, szervezet vagy közösség állt ki, mára általánosan elfogadott vélemény, hogy a jövőnk biztosításához elengedhetetlen a tudatosabb energiatermelés. Vajon megállíthatóvá válhat a folyamat?

A rövid válasz elsőre lesújtó lehet: hosszú távon valószínűleg nem. A klímaváltozás visszatérő jelenség, amit az emberiség már többször túlélt a történelem folyamán, és előbb vagy utóbb ismét találkozunk majd vele. Okozhatja akár egy nagyobb vulkánkitörés vagy szokatlan naptevékenység is, melyekre nincsen hatásunk. Ugyanakkor hatalmas különbség, hogy most az emberi tevékenység közvetlenül lehet felelős a változásért és felmérhetetlen károkat okozhatunk a jövő generációnak, ha nem cselekszünk időben.

Fontos, hogy komolyan foglalkozzunk a klímaváltozással, hiszen az átlaghőmérséklet az ipari forradalom óta emelkedik, ráadásul az elmúlt évtized volt a valaha mért legmelegebb. A szakértők szerint az iparosodás előtti időkhöz viszonyított 2°C-os hőmérséklet-növekedés az a határérték, amely felett sokkal magasabb a kockázata, hogy a Földön veszélyes és potenciálisan katasztrofális környezeti változások történhetnek.

Tekintettel arra, hogy az üvegházhatású gázok 78%-a az energiaiparból származik Európában, fontos cél, hogy új alapokra helyezzük az energia biztosítását. A villamosenergia-ellátás és előállítási stratégia tekintetében lényeges, hogy a klímavédelmi szempontok prioritást élvezzenek, hiszen tény, hogy a megújulókra épülő erőművek szén-dioxid
kibocsátása sokkal kedvezőbb, mint a fosszilis erőművek esetében. Például miközben a naperőművek  kibocsátása 41-48 g/kWh, addig a gázerőműveké 490 g/kWh, a szénerőműveké pedig 820 g/kWh.

Mindezekre tekintettel az elsőrendű cél az, hogy az olcsó villamosenergia-ellátás és a klímavédelmi célok együttes elérése érdekében a klímabarát technológiák a legtöbb energiát táplálják be a villamosenergia-hálózatba. Ehhez elengedhetetlen, hogy a naperőművek és más alternatív energiatermelő módszerek vegyék át a vezető szerepet.

Jelentős lépések történtek az elmúlt években, hogy az átállás lehetséges legyen. Egyrészről kiemelkedő technológiai fejlődésen ment keresztül az energiaszektor, többek között a napelem gyártás és a napenergia hasznosítása is. Az elmúlt 40 évben jelentősen csökkent a napelemek ára. Másrészről pedig az Európai Unió is számos támogatással ösztönzi a zöld energiába befektetőket. A legutóbbi adatok szerint az EU jó úton halad a klímacélok eléréséhez, hiszen már 2015-re a káros anyag kibocsátás 22%-kal csökkent.

Fontos lépéseket tehetünk a zöldebb jövőért. Környezetbarát energiatermeléssel nemcsak a bolygónkat óvhatjuk, hanem egy fenntarthatóbb, villanyszámlamentes életet is élhetünk. Szeretne többet megtudni a környezettudatos megoldásokról vagy éppen lenullázná villanyszámláját?

Látogasson el a www.optimumsolar.eu honlapra már ma!

Vélemény, hozzászólás?