Kiemelt hírek Szentes

Elkezdődött a közművelődési évad a könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtár szeptember 2-án rendezte meg első közművelődési programját: a Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjainak felolvasóestjét.

A felolvasó est rendezője, dr. Horváth György ezúttal két írót is kiválasztott bemutatásra: Nikosz Kazandzákiszt és Rákosi Viktort.

Níkosz Kazandzákisz görög regényíró, költő, drámaíró és gondolkodó. 1964-ben vált széles körben ismertté, amikor Michael Kakojannisz megfilmesítette Zorbász, a görög című regényét. A legtöbbet fordított görög írók egyike. Irodalmi Nobel-díjra is jelölték, de egy szavazattal elmaradt Albert Camus mögött. Camus később azt állította, hogy Kazantzakisz a kitüntetést százszor jobban megérdemelte volna.

Ezen az estén az „Akinek meg kell halnia” című művéből olvastak fel részleteket, amely Görögországban az 1920-as években játszódik (török fennhatóság alatt), egy falu lakói az éves passiójátékra készülnek. A szerepeket a Pátriárka irányításával a helyi lakosokra osztják, ami sok bonyodalmat is rejt…

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek, asztal és belső tér

A másik alkotó Rákosi Viktor (születési nevén Kremsner Viktor), írói nevén Sipulusz író, újságíró, humorista, országgyűlési képviselő, sportvezető (az MLSZ elnöke is volt). Az 1900-as évek elején számtalan humoreszket írt.

Az Elnémult harangok című romantikus regényét 1903-ban írta, színdarab és film is készült belőle – ebből olvastak fel részleteket a két szervezet tagjai közül néhányan.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4336959339708523

Vélemény, hozzászólás?