Kiemelt hírek Térség

Elkezdődött a Palacsintafesztivál

A gáztűzhelyek lángjainak fellobbanásával július 11-én elstartolt a 12. Derekegyházi Palacsintafesztivál. Ezt követően négy napon keresztül, éjjel-nappal folyamatosan sütik az egyszerű és bonyolultabb receptek alapján készül palacsintát, majd felsorolni is képtelenség milyen sokféle ízzel, lekvárral töltik, és tekerik, fonják, hajtogatják.

A megnyitón jelen volt Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, aki üdvözölte a vendégeket, megköszönte a szervezők munkáját, kiemelte a rendezvény óriási közösségformáló erejét, és természetesen meg is kóstolta a palacsinták némelyikét.

Szabó István, a házigazda község polgármestere azt nyilatkozta, hogy érzései szerint minden előkészületet megtettek, és nagy örömmel várják a helybélieket, a térség lakóit, illetve az ország más tájairól, sőt a külföldről várható „palacsinta-barátokat”.

 

Megtudtuk, hogy a négynapos fesztiválnak lesz néhány érdekessége:

– az elkészült palacsintákból „házhoz visznek” az aratóknak, a katonáknak, a kórház sürgősségi osztályának, valamint a reggel munkába indulókat is palacsintával várják.

– lesznek olyan napszakok, amikor különleges palacsintákat is készítenek az önkéntesek

– július 14-én, szombaton15 órától a térség polgármesterei sütik a palacsintát

– naponta többször lesz palacsintatánc, amellyel görögországi utat lehet nyerni.

Az első napon kiszállásos véradást szervezett a Vöröskereszt Szentesi Szervezet a dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztályával közösen, amely sikeres volt, hiszen „palacsintázás közben” 33-an adtak vért.

 

A Dereklencse Képíró Egyesület „Palacsintafesztivál régen és ma” – címmel fotókiállítással rukkolt ki. A művelődési ház nagytermében Körmendi Ferenc épület makett kiállítását nyitották meg, közreműködött a Derekegyházi Népdalkör.

Nagy népszerűségnek örvendett a Niethammer Tamás és Csatlós Vencel (szentesi fiatalok) által feltalált automata palacsintasütő bemutatása.

Természetesen a fesztivál első óráiban is sok-sok kulturális műsort láthatott a fesztivál közönsége, még az eső sem tudta megzavarni  a kötetlen jó kedvet.

Fotók: Lantos Imre

Vélemény, hozzászólás?