Kiemelt hírek Szentes

Élmezőnyben végeztek a szentesi diákok a helyesírási versenyen

Az alapításának 90. évfordulóját ebben a tanévben ünneplő HSZC Boros Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola január 16-án rendezte meg a 27. Implom József helyesírási verseny regionális döntőjét. Az ünnepélyes megnyitón Somosné Puskás Krisztina, a házigazda iskola igazgatónője üdvözölte a megjelentek, majd Szirbik Imre polgármester beszélt a magyar nyelv nehézségeiről. szépségeiről, a magyar kultúra ápolásának fontosságáról.

Dr. Nagy János, a Szegedi Tudomány Egyetem emeritus professzora, a zsűri elnöke nyitotta meg a versenyt. Bevezetőjében a versenyzőket a „magyar nyelv testőrgárdájának” nevezte, és megköszönte a versenyt szervezők munkáját.

Összesen 33-an jutottak be a megyei döntőbe, három kategóriában. A megméretés folyamán a versenyzőknek tollbamondást kellett írni (Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter élete, munkássága), majd egy tesztet (főként a számnevek helyesírása) kitölteni. Ez alapján hirdettek eredményt.

Az elkészült versenymunkák javításának ideje alatt Dr. Sinkovics Balázs, az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszék adjunktusa tartott előadást „Hétköznapi metaforák” – címmel. Ezt követően Dr. Nagy János professzor “A teljesség felé” – kifejezést elemezte, változatait ismertette.

Az eredmények:

Szakközépiskola kategória:

  1. Szűrszabó Ádám (HSZC szentesi Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakközépiskola) felk. tanár: Mácsai Anita

Szakgimnáziumi kategória:

  1. Francia Csaba (SZSZC Déri Miksa Szakgimnázium)
  2. Sarkadi-Nagy Lívia Petra (HSZC szentesi Boros Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola) felk. tanár: Fári Mónika
  3. Katarof Patrícia Bianka (HSZC szentesi Boros Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola) felk. tanár: Fári Mónika

Gimnáziumi kategória:

  1. Pipis Panna (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  2. Mácsai Kristóf (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes) felk. tanár: Szurmik Zoltán
  3. Antal Kinga Kincső (SZTE Gyakorló Gimnázium, Szeged)

A díjakat Dr. Nagy János professzor adta át.

Az első helyezettek – köztük a szentesi Szűrszabó Ádám – képviselik a régiót az áprilisban, Gyulán rendezendő Kárpát-medencei döntőn.

Képek:

(b.) Fári Mónika tanárnő, Sarkadi-Nagy Lívia Petra (2. hely), Katarof Patrícia Bianka (3. hely), Mácsai Anita tanárnő, Szűrszabó Ádám (1. hely) és Mácsai Kristóf (2. hely)
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?