Hírek Kiemelt hírek Szentes

Előadás a kínai orvoslás alapjairól

A Szentes Városi Könyvtárban szeptember 8-án Katona György tartott előadást A hagyományos kínai orvoslás – ról. Katona György, erdélyi származású, szentesi nyugdíjas vasutas (mozdonyvezető), feleségével 1988-ban települtek át Magyarországra. Az anyanyelvével együtt nyolc nyelvet ismer, köztük a japánt és a kínait. Nem véletlen tehát, hogy a Távol-Kelet misztikuma mindig vonzotta.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és belső tér
Nyelvismeretét folyamatosan bővíti, és eredetiben tanulmányozta a hagyományos kínai orvoslásokról szól műveket. Részt vett a Hagyományos Kínai Orvoslás alapképzésen, az szerzett tapasztalatai adják az alapját az előadásainak.
A program elején tisztázódott, hogy a könyvtárral közösen egy előadás-sorozatot terveznek, hogy minél szélesebb közönség és érdeklődő számára tegyék lehetővé a távol-keleti orvosi gyakorlat alaposabb megismerését.
Az első alkalommal az alapok kerültek szóba. A hagyományos kínai orvoslás (rövidítve HKO) egy általános gyűjtőfogalom, amely számos Kínából eredő, ősinek tekintett egészségügyi eljárást takar. Ázsia egyes részein több ide tartozó módszer is az elsődleges orvosi ellátás részét képezi.
A HKO körébe olyan kezelések tartoznak többek között, mint a különböző gyógynövénykúrák, akupunktúra, étrend terápiák. A nyugati orvoslásnak is megvan a maga protokollja, de a kínai nem a tünetet kezeli, hanem az okot akarja megszüntetni, és olyan több ezer éves tapasztalat alapján leírt mozgássorozatot állít össze, ami gyógyító hatással bír.
Az előadó alapvetésként jelentette ki, hogy a HKO azt “tanítja” hogy nem kell félni. A betegség a szervezetünk diszharmóniája, belső egyensúlytalansága, megfelelő kúrával, életmóddal “könnyen” helyreállítható.
Mivel sorozatról van szó, el kell jönni, meg kell ismerni, és ha elfogadható – lehet alkalmazni.
(A következő előadásról időpontjáról a Sz. Gyors-on időben tájékozódhat.)

Vélemény, hozzászólás?