Kiemelt hírek Szentes

Elsőként – Szentesen nyílt kiállítás a Temesvári forradalomról

A szentesi Koszta József Múzeumban december 14-én megnyílt a “Temesvár ’89 – A magyar segítség” című kiállítás. Köszöntőt mondott dr. Kövér László, az Országház Elnöke. A 30 évvel ezelőtt történt romániai eseményekkel kapcsolatban Farkas Sándor, agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is elmondta gondolatait. Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere a Szentes térségéből megnyilvánuló segítségről beszélt köszöntőjében.
(Mindezekről a cikk alatti videón láthatnak egy összeállítást- ebben a megszólalási sorrendben.)

Kis-Rigó László, szeged-csanádi püspök és Fazakas Csaba, temesvári református lelkipásztor köszöntötte a kiállítás létrejöttét. Fazekas Csaba bejelentette, hogy ennek a szentesi kiállításnak a teljes anyagát jövő év májusának végén Temesváron is bemutatják. Továbbá a 30. évforduló tiszteletére készített emlékplakett adott át több, jelenlévő magyar vezető személyiségnek.

A megnyitón felszólalt még Pócsik Zoltán Vazul, aki fiatal korában Tőkés Lászlónál konfirmált Temesváron, jelenleg Szentesen él.

A program keretében levetítették a Koszta József Múzeum által forgatott dokumentumfilmet, melyet itt Ön is megtekinthet:
https://www.facebook.com/magyarsegitseg/videos/563157314477919/

Magán a kiállításon többek között megtekinthető az immáron legendássá vált Dacia személygépkocsi is (esztétikailag háborús állapotban), élethű, forradalmi utcaképekkel találkozhat a látogató.
Láthatóak a romániai hadsereg, és a ’89-es forradalmárok fegyverei, egyéb relikviái is, amelyek mind főszerepet kaptak majd a kiállításban.

A kiállítás emléket állít Tóth Sándornak, az Aradon tragikus körülmények között elhunyt hódmezővásárhelyi taxisofőrnek, akinek „Emlékfalát” megkoszorúzta Kövér László, Farkas Sándor, Szabó Zoltán Ferenc és özv. Tóth Sándorné.

Ezt követően a megnyitón résztvevők megtekintették a tárlatot.
(A tényekhez tartozik, hogy néhányan nem győzték megvárni a hivatalos megnyitót, inkább egy későbbi időpontot választva a kiállítás megtekintésére.)

Képgaléria I.:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3348884838515983

Képgaléria II.:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3350300991707701

 

Temesvári forradalom 30. évfordulóján

Elsőként – Szentesen nyílt kiállítás a Temesvári forradalomról(Képmellékletekkel és videókkal)A szentesi Koszta József Múzeumban december 14-én megnyílt a "Temesvár '89 – A magyar segítség" című kiállítás. Köszöntőt mondott dr. Kövér László, az Országház Elnöke. A 30 évvel ezelőtt történt romániai eseményekkel kapcsolatban Farkas Sándor, agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is elmondta gondolatait. Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere a Szentes térségéből megnyilvánuló segítségről beszélt köszöntőjében.(Mindezekről a cikk alatti videón láthatnak egy összeállítást- ebben a megszólalási sorrendben.)Kis-Rigó László, szeged-csanádi püspök és Fazakas Csaba, temesvári református lelkipásztor köszöntötte a kiállítás létrejöttét. Fazekas Csaba bejelentette, hogy ennek a szentesi kiállításnak a teljes anyagát jövő év májusának végén Temesváron is bemutatják. Továbbá a 30. évforduló tiszteletére készített emlékplakett adott át több, jelenlévő magyar vezető személyiségnek. A megnyitón felszólalt még Pócsik Zoltán Vazul, aki fiatal korában Tőkés Lászlónál konfirmált Temesváron, jelenleg Szentesen él. A program keretében levetítették a Koszta József Múzeum által forgatott dokumentumfilmet, melyet itt Ön is megtekinthet:https://www.facebook.com/magyarsegitseg/videos/563157314477919/Magán a kiállításon többek között megtekinthető az immáron legendássá vált Dacia személygépkocsi is (esztétikailag háborús állapotban), élethű, forradalmi utcaképekkel találkozhat a látogató.Láthatóak a romániai hadsereg, és a '89-es forradalmárok fegyverei, egyéb relikviái is, amelyek mind főszerepet kaptak majd a kiállításban.A kiállítás emléket állít Tóth Sándornak, az Aradon tragikus körülmények között elhunyt hódmezővásárhelyi taxisofőrnek, akinek „Emlékfalát” megkoszorúzta Kövér László, Farkas Sándor, Szabó Zoltán Ferenc és özv. Tóth Sándorné.Ezt követően a megnyitón résztvevők megtekintették a tárlatot. (A tényekhez tartozik, hogy néhányan nem győzték megvárni a hivatalos megnyitót, inkább egy későbbi időpontot választva a kiállítás megtekintésére.)Képgaléria I.:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3348884838515983Képgaléria II.:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3350300991707701

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. december 14., szombat

Vélemény, hozzászólás?