Kiemelt hírek Szentes

Elstartolt a művészetpedagógiai képzés

A Koszta József Múzeum, ahogy azt a múzeumpedagógia tanévnyitóján (2019. augusztus 29.) ígérte, az idei tanévben művészetpedagógiai képzést indít – elsősorban az általános iskolai korosztályok számára.

A sorozat október 9-én, Diószegi Ágnes bábszínész-óvodapedagógus vezetésével elindult. Két csoport jelentkezett: a Kiss Bálint Református Általános Iskola, valamint a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola egyik harmadikos osztálya.

A tanév első felében, az ünnepnapok kivételével minden naptári hét szerdáján, összesen kilenc alkalommal találkoznak. A cél: egy bábszínházi alkotás létrehozása – elejétől a végéig. Tehát: bábok kézi készítése, a színházi tér megteremtése, szövegtanulás, a dramaturgia megalkotása, világítás, próbák és maga a „premier”.

A minőségi munkára garancia a csoportvezető Diószegi Ágnes, bábos, rendező személye. Tizenkét évig volt a szegedi Kövér Béla Bábszínház színésze, és amikor kilépett a társulattól, saját terveit, álmait valósíthatta meg bábszínészként.

Az óvónői végzettséggel is rendelkező bábszínész szerint a bábjáték nemcsak a kicsiknek szól, a fogékony felnőttek legalább annyi örömet, mondanivalót fedezhetnek fel egy jól megírt és előadott bábjátékban, mint a gyerkőcök. A múzeum művészetpedagógiai foglalkozásain gyerekekkel kerül kapcsolatba, akik – általa és vele – még jobban megismerik, megszeretik a meséket, és azokat még nagyobb kedvvel fogják olvasni.

A képzés során lesz mesefeldolgozás, szereposztás, közös báb-készítés, a bábozás alapjainak elsajátítása, gyakorló és főpróba és bemutató.

Az első foglalkozáson a gyerekek a bábtörténettel, a bemutatandó mesével ismerkedtek és lerajzolták elképzeléseiket a leendő bábokról.

Képgaléria (a katolikus ált. isk. csoportjáról):
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3138467076224428

Vélemény, hozzászólás?