Kiemelt hírek Szentes

Emlékeket, élményeket, relikviákat várnak a megyei múzeumok

Három évtizeddel ezelőtt, 1989 december közepén pattant ki a forradalmi láng Romániában, amelynek bölcsője Temesváron volt. A romániai fegyveres megmozdulásokra, a politikai és történelmi változásokra, valamint a Dél-Alföldről induló segélyakciókra kíván emlékezni a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású kiállítása, amelynek címe: “Temesvár ’89 – A magyar segítség”.

A 2019. december 14-én nyíló, és a következő év június elejéig tartó interaktív bemutatóban a szervezők több más momentum mellett Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged és Szentes városokra is fókuszálnak majd. A közel ezer négyzetméternyi beépített felületen így alkalom adódik az alföldi települések 1989-es helytörténetét is górcső alá helyezni.

A Koszta József Múzeum organizálásában, a Csongrád megyei múzeumok keresik most azokat a személyeket, akiken keresztül tárgyi emlékeket, fotókat és szóbeli élménybeszámolókat lehet publikálni a kiállításban.

Ennek okán a szervezők megkérik a Csongrád megyei lakosságot, hogy amennyiben fellelhetőek még otthonaikban fotók, tárgyi eszközök a temesvári forradalomról, azokat a kiállításban történő bemutatáshoz szívesen fogadják. De élménybeszámolókkal is jelentkezni lehet a városi illetőségű múzeumokban, amely történeteket majd videokamerával rögzítenek a szakemberek.

Kérjük a lakosságot tehát, hogy 2019. november 22-ig jelentkezzenek az élményeikkel és a tárgyi eszközökkel a lakhely szerinti következő intézményeknél: Csongrád – Tari László Múzeum, Hódmezővásárhely – Emlékpont, Makó – József Attila Múzeum, Szeged – Móra Ferenc Múzeum, Szentes – Koszta József Múzeum.

Vélemény, hozzászólás?