Hírek Kiemelt hírek Szentes

Emlékezés Kiss Bálintra

Kiss Bálint tudós-lelkipásztor halálának 169. évfordulója alkalmából a Szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola március 24-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Szeder-temetőben, az iskola névadójának sírjánál.
Kiss Bálint református lelkész, történész, pedagógus, a Magyar Tudós Társaság levelező tagja volt. Sokoldalú szakírói munkásságából különösen a magyar őstörténetre vonatkozó kutatásai és néprajzi jelentőségű feljegyzései, azok gyakorlati hasznai emelkednek ki.
Fehér Csaba, a Nagytemplomi Református Gyülekezet lelkésze idézte meg Kiss Bálint alakját, aki nagyot sokat tett a református egyház szolgálatában. Emellett Szentes közélete is nagyot fejlődött itteni munkálkodása idején. Három dolgot emelt ki a lelkipásztor: a tanítást, az építkezéseket, és a gyülekezeti élet megszervezését.
A jelenlévők közösen elénekelték a 90. Zsoltár első versét, majd az iskola 3. b osztályos diákjai (Bujtás Vince, Kiss Borka és Bihari Hanna Lili) mondták el Kiss Bálint életútjának legfontosabb állomásait.
Ezt követően a lelkész úr, valamint a diákok elhelyezték a megemlékezés koszorúit Kiss Bálint sírhelyén.
Karikó-Tóth Tibor, az iskola igazgatója itt jelentette be, hogy a következő tanévet Kiss Bálint Emlékévnek nyilvánítják. Ezt fontos dátumok is indokolják: a névadó születésének 250., halálának 170. évfordulói, illetve 30. évfordulója lesz az iskola visszaadásának a református egyháznak – ezek mind a következő tanév időszakára esnek.
(Zárójelben megjegyezzük: a felkészülést más meg is kezdték.)

Vélemény, hozzászólás?