Kiemelt hírek Szentes

Emlékszobával tisztelegnének Őze Lajos életműve előtt

A Koszta József Múzeum az utóbbi másfél évben több, nagyívű időszaki kiállítást szervezett az intézmény Kossuth téri épületében. Az ezek mögött meghúzódó koncepciót („nyitott és energikus, társadalmi intézményként működni”) folytatva született meg az elképzelés: a város régi restanciáját pótolva, állandó kiállítás formájában, Őze Lajos Emlékszobát hoznak létre a művész szülővárosában.

Őze Lajos posztumusz Kossuth-díjas magyar színművész, vagy, ahogy ő nevezte magát „színjátékos, 1935. április 27-én született Szentesen. Szegény sorsú családban született, Őze Lajos mészárosmester és Szabó Erzsébet főzőasszony gyermekeként. Az egykori szentesi mezőgazdasági technikumot végezte el 1949–1952 között, majd hosszú időre elkerült a városból. A 20. századi magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja, jellegzetesen fanyar humorú színészegyénisége volt.

A Koszta József Múzeum az ő emléke, művészeti és szellemi hagyatéka előtt hajt fejet, amikor a Csallány Gábor kiállítóhelyén, eredeti dokumentumokkal is berendezve egy emlékszobát, és hozzá kapcsolódóan egy vetítőtermet hoz létre.

A kiállítás tartalmazza majd a névadó személyes tárgyi hagyatékát, valamint a fotógyűjteményét (színházi és egyéb werkfotók, amelyeket B. Müller Magda és Keleti Éva készített) –amelyet letét formájában adnák át múzeumnak.
A projekt megvalósításában együttműködnek még az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel. Dr. Bodolay Géza Igazgató úr is támogatja elképzelést, szervezetük rátekintéssel lesz a kivitelezési folyamatokra. A megvalósításban az Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Gajdos Tamás színháztörténész lesz a tanácsadó és kurátor.

Az Emlékszoba 23 négyzetméter, a moziterem 15 négyzetméter lesz. A rendelkezésre álló paraméterek egyelőre így engedik meg ezen a területen a kialakítást, de a bemutató remélhetőleg fizikailag bővíthető lesz még a jövőben.

Az Emlékszoba létrehozását illetően támogatását adta Őze Áron színművész, Őze Lajos fia.

A közgyűjtemény igazgatója, Farkas László Róbert elmondta, hogy kezdeményezésüktől – a tisztelet, illetve a hagyományápolás mellett – a múzeum látogatószámának és ismertségének növekedését is várják.

A Csallány Gábor Kiállítóhely jelenlegi látogatószáma nem haladja meg éves szinten az 1.000 főt, az emlékszoba kialakításával, és az ott tervezett programokkal ezt háromszorosára kívánják emelni. Az Őze Lajos Emlékszoba berendezésének köszönhetően pedig remélik, hogy országos vonzásúvá fog válni a Csallány Gábor kiállítóhely.

Az intézmény vezetője még hozzátette: mind múzeumpedagógiai, mind múzeumandragógiai szempontból jelentős előrelépést jelent majd az új múzeumi kínálat. Az Őze Lajos Emlékszoba működtetésébe bevonják a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 11-12. osztályos, dráma tagozatos tanulóit, így később (speciális képzést követően) a 16-18 éves diákok önállóan vezethetnek múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozásokat is.

Azt szeretnénk elérni, hogy az Őze Lajos Emlékszoba meghatározó szerepet tölthessen be a szentesi kulturális életben – összegezte elképzeléseit Farkas László Róbert. A megnyitót pedig a Szentesről indult színművész születésének 85. évfordulóján rendeznék: 2020. április 27-én.

Azt is megtudtuk, hogy a Koszta József Múzeum pályázott a Kubinyi Ágoston programra, a várható támogatásuk jelenti az elképzelés anyagi forrásainak előteremtését.

 

Vélemény, hozzászólás?