Hírek Kiemelt hírek Szentes

Emléktábla egy volt gimnáziumi diáknak

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és néhai Szabics Imre volt gimnáziumi osztálytársai szervezésében december hó 17-én az iskola aulájában felavatták Prof. Dr. Szabics Imre emléktábláját.

A gimnázium volt diákja Szabics Imre főként a magyarországi francia nyelvészeti és irodalmi oktatás és kutatás terén alkotott maradandót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Francia Tanszékének professor emeritusa, az MTA doktora, az MTA Irodalomtudományi Bizottságának tagja lett. Az ez év június 1-én elhunyt egyetemi tanárnak a volt középiskolai diáktársai kezdeményezték az emléktábla állítását.

A megjelent vendégeket Tóth Tamás, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója köszöntötte, illetve megnyitotta az ünnepséget. Az emléktáblát a néhai Szabics Imre leánya, Szabics Ágnes képzőművész és Dr. Pálinkó János ny. ügyvéd (Mindszent), volt osztálytárs leplezte le.

Fehér Csaba, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkész és Dr. Gruber László, a szentesi Szent Anna templom plébánosa áldotta meg, illetve szentelte fel, majd a jelenlévő osztálytársak megkoszorúzták, illetve virágot helyeztek el.

Az emléktábla előtt prof. Dr. Pálfy Miklós, az SZTE BTK. Francia Tanszék egyetemi tanára mondott méltatást. Többek között felsorolta a nagy ívű szellemi pálya néhány jelentősebb állomást, amit Szabics professzor elért: a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Irodalomtudományi Bizottságának tagja, a toulouse-i Académie des Jeux Floraux tagja, ahol a költészet mestere ( maitre es jeux ) címet adományozták neki, kiérdemelve 1989-ben a francia kormány Chevalier des Palmes Académiques kitüntetését.

Képek (F.: Lantos Imre):

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?