Kiemelt hírek Szentes

Emléktábla Szentes egykori, mártír főjegyzőjének

A 100 éve mártírhalált halt dr. Kiss Béla, egykori főjegyző emléktábláját avatták fel április 29-én a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal első emeleti aulájában.

Méltató beszédet mondott dr. Sztantics Csaba, a helyi önkormányzat jegyzője. Röviden ismertette a mártír főjegyző életrajzát, jogi pályájának alakulását, és mártíromságának történetét.

100 éve, 1919. április 27-én Molnár István parancsnoksága alatt Szentesre érkezett egy budapesti vörös különítmény, azzal a feladattal, hogy hajtsa végre a város anyagi és katonai kiürítését. Utasítására lefogtak 43 vagyonos polgárt, akiket túszként vagonokba tettek. Közöttük volt dr. Kiss Béla volt városi főjegyző és dr. Négyesi Imre is, aki eddig a polgármesteri teendőket látta el.

A túszok élete attól függött, hogy a város vezetése végrehajtja-e a különítmény vezetőjének a város kiürítésére vonatkozó rendeleteit. A különítmény fellépése eredményesnek bizonyult, az összegyűjtött és a városból elszállított termény, élelmiszer, bolti áruk, ékszerek, készpénz, jószág stb. értéke mintegy 6-7 millió korona volt.

Április 28-án este 10 óráig minden mentett értéket vasúton Kiskunfélegyháza felé útba indítottak. Az elhurcolt javakon kívül a túszokat is magukkal vitték a különítményesek. Közülük dr. Kiss Bélát Kiskunfélegyházán kivégezték, a többiek június 19-én visszatértek.

A Tanácsköztársaság bukása után, 1921 áprilisa és júliusa között a különítmények tagjait bíróság elé állították, egyik vezetőjüket halálra, másikukat 15 évi fegyházbüntetésre ítélték. Harminc elítéltre összesen 58 év 8 hónap börtönbüntetést róttak ki.

A méltató beszédet követően a város polgármestere, Szirbik Imre és dr. Sztantics Csaba leleplezték az emléktáblát, majd a leszármazottak, az önkormányzat, a Járási Hivatal, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek, a Pálmások Szövetsége képviselői megkoszorúzták az emléktáblát.

dr Kiss Béla emlékművének felavatása

Emléktábla Szentes egykori, mártír főjegyzőjének(Képmelléklettel és hangzó bejátszással) A 100 éve mártírhalált halt dr. Kiss Béla, egykori főjegyző emléktábláját avatták fel április 29-én a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal első emeleti aulájában. Méltató beszédet mondott dr. Sztantics Csaba, a helyi önkormányzat jegyzője. Röviden ismertette a mártír főjegyző életrajzát, jogi pályájának alakulását, és mártíromságának történetét.100 éve, 1919. április 27-én Molnár István parancsnoksága alatt Szentesre érkezett egy budapesti vörös különítmény, azzal a feladattal, hogy hajtsa végre a város anyagi és katonai kiürítését. Utasítására lefogtak 43 vagyonos polgárt, akiket túszként vagonokba tettek. Közöttük volt dr. Kiss Béla volt városi főjegyző és dr. Négyesi Imre is, aki eddig a polgármesteri teendőket látta el.A túszok élete attól függött, hogy a város vezetése végrehajtja-e a különítmény vezetőjének a város kiürítésére vonatkozó rendeleteit. A különítmény fellépése eredményesnek bizonyult, az összegyűjtött és a városból elszállított termény, élelmiszer, bolti áruk, ékszerek, készpénz, jószág stb. értéke mintegy 6-7 millió korona volt. Április 28-án este 10 óráig minden mentett értéket vasúton Kiskunfélegyháza felé útba indítottak. Az elhurcolt javakon kívül a túszokat is magukkal vitték a különítményesek. Közülük dr. Kiss Bélát Kiskunfélegyházán kivégezték, a többiek június 19-én visszatértek. A Tanácsköztársaság bukása után, 1921 áprilisa és júliusa között a különítmények tagjait bíróság elé állították, egyik vezetőjüket halálra, másikukat 15 évi fegyházbüntetésre ítélték. Harminc elítéltre összesen 58 év 8 hónap börtönbüntetést róttak ki.A méltató beszédet követően a város polgármestere, Szirbik Imre és dr. Sztantics Csaba leleplezték az emléktáblát, majd a leszármazottak, az önkormányzat, a Járási Hivatal, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek, a Pálmások Szövetsége képviselői megkoszorúzták az emléktáblát. A megemlékezésen közreműködött Tomcsik Réka, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola gitár tanszakos növendéke és Besenyői Ákos, a Horváth Mihály Gimnázium 10. évfolyamos diákja, aki Pilinszky János: Halak a hálóban című költeményét mondta el. Az emléktábla avatásán részt vett a harmad-leszármazott Kiss Károlyné és fia, Kiss Károly, őket szólaltattuk meg:https://soundcloud.com/eszter-karpati-lajosne/kiss-karolyne-es-fiaKépek:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2707399085997898

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. április 29., hétfő

A megemlékezésen közreműködött Tomcsik Réka, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola gitár tanszakos növendéke és Besenyői Ákos, a Horváth Mihály Gimnázium 10. évfolyamos diákja, aki Pilinszky János: Halak a hálóban című költeményét mondta el.

Az emléktábla avatásán részt vett a harmad-leszármazott Kiss Károlyné és fia, Kiss Károly, őket szólaltattuk meg:
https://soundcloud.com/eszter-karpati-…/kiss-karolyne-es-fia

Képek:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2707399085997898

Vélemény, hozzászólás?